Style Fehér Patrik 2024. 01. 11.

Olyan trükköt tud ez a mobil, amit más nem

Készülékeink képernyője egyre szebb, jobb, nagyobb, és immár arra csukjuk, amerre akarjuk - ezt ígéri a Samsung újdonsága.

A világ azon fele, amely kicsit is rajong a technológiáért és a kütyükért, a fél szemét Las Vegason tartja január elején. Ilyenkor zajlik ugyanis a CES, az év legfontosabb szórakoztatóelektronikai kiállítása, mely gyakran meghatározza, mi lesz a trend a jövőben:

Idén a Samsung lehet az egyik nagy trendteremtő. A dél-koreaiak átlátszó MicroLED-paneljükkel már lenyűgözték a világot, azonban a kijelzőkért felelős részleg mást is letett az asztalra.

Közleményük szerint a képernyők új generációja arról fog szólni, mennyire hajlékonyak a megjelenítőeszközök. Hajlékonyság alatt összecsúsztatásra, feltekerésre és hajtogatásra gondolnak, utóbbi technológia már jelen is van mobiljaikban néhány éve.

A Fold- és a Flip-készülékek azonban csak egy irányba hajthatóak -legalábbis eddig ez így volt. A Samsung a 2024-es CES-en bemutatott újdonsága, az In&Out Flip viszont már kétfelé mozdítható képernyővel rendelkezik. Az angol elnevezés is erre utal, be és ki.

Az In&Out Flip előnye a szabad hajtogatáson felül az, hogy vékonyabb a jelenleg a piacon lévő összecsukható mobiloknál, ahol egy hozzáadott panel teszi lehetővé ezt a tulajdonságot. Itt a technológiát integrálták a kijelzőbe, ennek köszönhető vékonysága. Az is pozitívum, hogy összecsukott állapotban is két félképernyő marad aktív, nem csak egy.

A panelek bírják a strapát a Samsung szerint, -20-tól 60 Celsius-fokig tesztelték tudását. A rápattanó kosárlabda sem okozott kárt a készülékben, de a homokkal való dörzsölést és a vízbe merítést is kibírta.

Arról nincs szó, hogy a technológia mikor épülhet be a piacon kapható készülékekbe.

Forrás: CNET, Samsung Display