Style Fehér Patrik 2024. 02. 14.

Megkapta az engedélyt az óra, hogy életet mentsen

Technológiai akadálya már nem volt, csupán az engedélyek hiányoztak ahhoz, hogy a Samsung okosórái felismerhessék az egyik legsúlyosabb alvásproblémát. Most végre változott a helyzet.

Életünk kütyüjei sokszor jóval nagyobb tudással rendelkeznek, mint amit kihasználunk, vagy amiről egyáltalán tudunk. Ide sorolhatók az okosórák is, melyek edzés- és alvásfunkciókkal is rendelkeznek, pulzus- és véroxigénszintünket pedig az olcsóbb modellekkel is követhetjük már.

A tudás teljes kiaknázásának sokszor a törvények szabnak határt. Ez volt a helyzet a Samsung Galaxy Watch esetében is, ám nemrég az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) feloldott egy jelentős korlátozást. A Samsung örömmel is jelentette be, hogy a Galaxy Watch órák

megkapták az alvási apnoé funkcióengedélyt.

Sokaknak ez nem hordoz sok információt, pedig jelentős, az alvást érintő problémáról van szó. Az alvási apnoé ugyanis egy alvászavar, melynek során az éjszakai pihenés közben a légzés bizonyos időnként abbamarad, majd újraindul. Ez komoly gondokhoz vezethet, a fáradékonyságtól kezdve a stroke-ig. A kezeletlen alvási apnoé növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, például a magas vérnyomás, a koszorúér-betegség, a szívelégtelenség, a szívritmuszavar kockázatát

Az FDA engedélye nem előzmény nélküli: korábban már a Samsung hazájában, Dél-Koreában is jóváhagyták a hivatalos szervek a funkciót.

Az órák hátsó részén több szenzor is található, mely figyeli testünk jeleit

Az órák hátsó részén több szenzor is található, melyek testünk jeleit figyelik

A rendszer lehetővé teszi a 22 év feletti felhasználók számára, akiknél addig nem diagnosztizáltak alvási apnoét, hogy egy kétéjszakás megfigyelési időszak alatt észleljék a közepesen súlyos vagy súlyos obstruktív alvási apnoé (OSA) jeleit. Annak ellenére, hogy egy gyakori és krónikus alvási állapotról van szó, vizsgálatok, megfigyelés híján sokszor nem diagnosztizálják, így kezeletlen marad. A funkció használatához a felhasználóknak elég tíz nap alatt kétszer felvenni az órát, alkalmanként legalább 4-4 órát meghaladó alvásra.

A hivatal azért is bólinthatott rá a dologra, mert korábbi felmérések szerint az Egyesült Államokban a férfiak körülbelül 25%-át, a nőknek pedig 10%-át érinti ez az alvászavar. Akinél a rendszer észreveszi az OSA jeleit, azok a Samsung Health Monitor alkalmazásban kapnak tájékoztatást. Fontos kiemelni, hogy ez nem váltja ki az orvosi vizsgálatot, nem számít hivatalos diagnózisnak, az a szakember dolga.

Megkapta az engedélyt az óra, hogy életet mentsen

A funkciót először az Egyesült Államokban vezetik be 2024 harmadik negyedévében a kompatibilis Galaxy Watch készülékeken. Várhatóan több ország és több gyártó is erre az útra lép majd a közeljövőben.

Forrás: Samsung