Style Kovács Miklós 2024. 03. 14.

Sokan rosszul tudják, mikor kell fogat mosni

Pontosan mikor érdemes fogat mosni? Reggeli előtt vagy után? Mennyi időt várjunk evést követően? Ezekre az égető kérdésekre adott választ egy fogorvos.

Az élet egyik fontos kérdése, hogy mikor mossunk fogat. A reggeli alkalommal kapcsolatban két nagy tábort különíthetünk el: vannak azok, akik reggeli előtt, és azok, akik reggeli után mosnak fogat. De melyik csoportnak van igaza?

Nos, mint a legtöbb egészséggel kapcsolatos kérdésnél, a válasz erre a kérdésre sem fekete-fehér. Bár a fogászati közösségen belül is megoszlanak a vélemények, Dr. Jossen Gastelum, a Phoenixben élő fogorvos, aki a TikTok-on @doctorjossen néven ismert, a reggeli előtti fogmosás mellett teszi le a voksát.

„Úgy vélem, a reggeli előtti fogmosás segít egy védőréteget felvinni a fogakra, és még a nyáltermelést is serkentheti a reggeli előtt” – mondja Gastelum. Ha azonban ragaszkodunk a reggeli utánra halasztott fogmosásnál, Gastelum azt javasolja, hogy legalább 30 percet várjunk az étkezést követően, mivel az ételekben és italokban (különösen a kávéban) lévő savak károsíthatják a fogzománcot. “A nyálnak körülbelül 30 percébe telik, hogy a savak szintjét biztonságos szintre vigye le a szájban” – jegyzi meg Jossen Gastelum.

Az amerikai American Dental Association fogorvos-egyesület ajánlása még ennél is furábban hat, szerintük étkezés után legalább egy órát jó várni a fogmosással. 

A szakember szerint törekedni kell arra, hogy naponta legalább kétszer mossunk fogat: egyszer reggel és egyszer lefekvés előtt.

“Véleményem szerint mindkét alkalom egyformán fontos, de lefekvés előtt különösen számít, mert a nap folyamán felgyülemlett lepedéket távolítjuk el.” – mondja Gastelum. “Szeretem azt mondani a gyerekeknek és néhány felnőttnek is: azért mosol fogat este, hogy megtartsd a fogaidat, és azért mosol fogat reggel, hogy megtartsd a barátaidat.”

A napi 3-4 fogdörzsolést tehát már túlzásnak tartja a nyilatkozó fogorvos, szerinte ugyanis az a fontos, hogy a reggeli és esti fogmosást végezzük el kellő alapossággal, ez így egészséges.

Forrás: Fortune
Kép(ek) forrása: Getty Images