Style Fehér Patrik 2024. 04. 22.

Virágokból készítettek gyémántot Kínában

A világon elsőként használtak piros bazsarózsát gyémánt előállítására, a drágakő értéke átszámítva bő 15 millió forint.

Viszonylag széles réteg foglalkozik gyémántkészítéssel a világon, ugyanis relatíve könnyű előállítani az anyagot. A megfelelő körülmények (magas hőmérséklet és nyomás) mellé csak szén kell, ami egy olyan bolygón, ahol az élet is szénalapú, bőven akad. Épp emiatt jöhet szóba, hogy akár hamvakat is felhasználnak, így állítva örök emléket az elhunytnak.

Gyakorlatilag tényleg mindenből lehetne gyémántot csinálni, még mogyoróvajból is, de azért az ehhez értők mégsem az első kezük ügyébe kerülő dologból készítenek drágakövet. Éppen ezért számít áttörésnek az, amiről a kínai híradások beszámoltak a napokban. Április 17-én ugyanis Lojang városában a kínai nemzeti virágoskertben termett piros bazsarózsákból kinyert szénből készítettek egy háromkarátos (0,6 grammos) gyémántot.

A bazsarózsa-gyémánt (Kép: VCG/VCG via Getty Images)

A bazsarózsagyémánt (Kép: VCG/VCG via Getty Images)

A gyémántot készítő cég vezetője elmondta, hogy a mesterségesen előállított drágakő értéke 300 ezer jüan – ez átszámítva 15,3 millió forint. Belekerült a gyémántba egy majdnem 50 éves bazsarózsa is, mely így más formában, de gyakorlatilag örökké élhet.

Bazsarózsa (Kép: Getty Images)

Bazsarózsa (Kép: Getty Images)

Forrás: chinadaily.com.cn, Oddity Central
Kép(ek) forrása: Nyitókép: VCG/VCG via Getty Images