Style Fehér Patrik 2024. 05. 15.

Támadók szabotálták Schumacher óráinak eladását

Egy hosszan elnyúló kibertámadás miatt el is kellett halasztani azt az aukciót, ahol Michael Schumacher óraritkaságait is el szerették volna árverezni. Végül gazdára találtak a legendás Forma-1-es pilóta nevéhez köthető különlegességek.

Eredetileg május 13-ára hirdették meg azt az aukciót, melynek fő tételei közé nyolc Michael Schumacher tulajdonát képező óra is tartozott. Csakhogy időközben a Christie’s aukciósház weboldalát valakik megtámadták, a site cikkünk megjelenéséig is elérhetetlennek bizonyult.

Ez abból a szempontból volt problémás, hogy a szervezők – haladva a modern korral – online is fogadtak liciteket, pontosabban csak fogadtak volna. A kialakult helyzet miatt a teljes árverést elnapolták, május 14-én délután Genfben pedig személyesen, illetve telefonon licitálhattak, akik például lecsaptak volna a hétszeres Forma-1-es világbajnok valamelyik időmérő eszközére.

A Schumacher család által eladásra kínált nyolc órából kettő volt igazán kiemelkedő előzetesen. Egyikük be is váltotta a hozzá fűzött milliós reményeket: az F.P. Journe Vagabondage 1 Model egyedi változatát Schumi még 2004-ben kapta ajándékba ferraris csapatfőnökétől, Jean Todttól, aki a 18 karátos aranyból készült kaliberre még egy üzenetet is íratott a német versenyzőnek.

Kép: Christiane Oelrich/picture alliance via Getty Images

Kép: Christiane Oelrich/picture alliance via Getty Images

Az óra végül az előzetes várakozásoknak megfelelő áron, 1,2 millió svájci frankért (472 millió forintért) talált új gazdára.

Kép: Christie's

Kép: Christie’s

Sokat vártak még az Audemars Piguet Royal Oak kronográf spéci darabjától is, mely szintén egyedi schumacheres jegyekkel díszített. Ez is egy ajándékóra volt a csapatfőnöktől, még 2003-ból, az akkor rekordot jelentő hatodik bajnoki cím megszerzését követően – erre utal a hat csillag is. A 18 karátos fehérarany óra végül az előzetesen becsültnél is többért, 330 ezer frankért (130 millió forintért) kelt el.

Kép: Christie's

Kép: Christie’s

Kifejezetten jó áron, 510 ezer frankért (200 millió forintért) kelt még el egy másik F.P. Journe óra az árverésen, melynek extrája a platinaborítás volt. A nyolc Schumacher-óra, valamint egy, a nevét is tartalmazó, öt F.P. Journe-karóra tárolására készített doboz együttesen 3,375 millió frankért (1,328 milliárd forintért) került új tulajdonosokhoz.

Forrás: Christie's
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Clive Rose/Getty Images