Style Fehér Patrik 2024. 09. 03.

Ez most a világ legvékonyabb mechanikus karórája

Idén már másodjára döntik meg a legvékonyabb mechanikus óra rekordját, a versenybe ráadásul egy új szereplő szállt be.

Az órakészítés történelmében több olyan időszak is volt, amikor a gyártók azon versengtek, ki tudja legjobban elvékonyítani saját óráját. Mostanság több gyártónál is ráfeküdtek a témára, köszönhetően a Bulgarinak. Az olaszok 2017-ben 5,15 mm-rel lettek rekorderek, de idén áprilisban, jó néhány újabb rekord születése után már ott tartottunk, hogy újra ők a csúcstartók, 1,7 mm-rel.

Azt talán nem gondolták, hogy rekordjuk mindössze hónapokat fog élni. Gyakorlatilag a semmiből jött ugyanis egy független orosz gyártó, aki lepipálta őket. A Konsztantyin Csajkin orosz órakészítő által megalkotott ThinKing

mindössze 1,65 mm „vastag”, ezzel ez az óra a jelenlegi legvékonyabb mechanikus időmérő eszköz.

Készítője nagyjából húsz évvel ezelőtt találkozott egy 19. századi zsebórával, melynek szerkezete mindössze 1 mm vastag volt. Csajkin arra gondolt, hogy a modern technológia alkalmazásával akár megpróbálhatna ő is valami hasonlót csinálni. Egy ideig azonban pihent a projekt, más órákat készített a mester.

10 fotó megtekintése

Végül egy vevő hatására 2023-ban vágott bele az ultravékony óra készítésébe. A végeredmény egy ún. Joker óra lett, ahol az egyik szem az órát, a másik a percet mutatja. Az ilyen számlapokon karakter szája helyén általában a holdfázisok láthatóak, jelen esetben azonban a száj helyére a készítő neve került. A számlapokat mindössze 0,35 mm vastag zafírkristály üveg védi.

Ez most a világ legvékonyabb mechanikus karórája

A svájci gyártók által is inspirált 40 mm-es átmérőjű óra felhúzásához, illetve beállításához egy külső eszköz szükséges, a 204 mozgó alkatrész mellé nem fért már volna be annyi minden úgy, hogy vékony is maradjon a végeredmény. Járástartaléka 32 óra, így még praktikusnak is nevezhető a végeredmény.

Ez most a világ legvékonyabb mechanikus karórája

A rozsdamentes acélból készült óra önmagában 13,3 grammot nyom, ehhez jön hozzá az aligátorbőrből készült szíj, melyet titánelemek segítségével tettek merevebbé. Természetesen az egyedi órának nincs ára, nem valószínű, hogy hagyományos módon eladósorba kerül az óratörténelem részévé váló alkotás.