Style Fehér Patrik 2024. 04. 12.

Egy pénzérménél is keskenyebb a világ legvékonyabb karórája

Igazi mestermű a Bulgari Octo Finissimo Ultra COSC, mely visszahódította a márkának a legvékonyabb mechanikus karóra címét. A különlegesség meg is vehető, természetesen borsos áron.

Ha rekordhajszolásról van szó, abból természetesen a luxusmárkák sem maradhatnak ki. Az elmúlt évek egy slágertémája például az volt, hogy ki tud minél vékonyabb mechanikus karórát készíteni. Az első meccslabdát még 2017-ben dobta fel a Bulgari a ma már kifejezetten vastagnak mondható, 5,15 mm-es Octo Finissimo Automatic képében.

Ezt követően komoly fogyókúra indult, és olyan gyártók is ringbe szálltak, mint a Piaget vagy a Richard Mille. Az irányítást azonban most hivatalosan is visszavette a versengést elkezdő Bulgari, amikor az órásvilág egyik legfontosabb eseményén, a Watches and Wonders genfi expón bemutatta a nagyközönségnek a Bulgari Octo Finissimo Ultra COSC-t.

5 fotó megtekintése

Mindössze 1,7 mm vastag az egész termék, de talán ezt sem fogjuk fel igazán, mit is jelent. Még inkább eldobjuk az agyunkat, ha meghalljuk, hogy a zafírkristály üveg mindössze 0,2 mm vastag, valamint azt, hogy 170 elem felel a járásért. Az eredmény nem csak óraszerű, hanem valóban betölti a funkcióját. Ezt jelenti a COSC is a névben, mely egy minősítés: naponta legfeljebb -4 és +6 másodpercet siet vagy késik az óra, ezzel kifejezetten pontosnak mondható az óra.

Egy pénzérménél is keskenyebb a világ legvékonyabb karórája

A pontosságról a komolyabb órák esetében tourbillon gondoskodik. A pontatlan járásért felelős gravitáció hatását kiküszöbölő komplex szerkezet alapvetően helyigényes, de a Bulgarinál valahogy mégis sikerült beépíteni, ez látható az óra bal alsó részén.

Egy pénzérménél is keskenyebb a világ legvékonyabb karórája

A rekorder időmérő eszköz nem egyedi darab lesz, de kész kihívás lesz hozzájutni. A húsz darabos limitált széria példányai 600 ezer euróba (236 millió forintba) kerülnek, de akinek platina verzió kell, attól 620 ezer eurót (243 millió forintot) kérnek.

Forrás: Bulgari