Style FIRSTCLASS 2024. 09. 26.

Kiárusítják a híres luxushotel relikviáit

A párizsi Ritz hotel mintegy 1500 berendezési tárgyat bocsát árverésre a luxusszálló történelmi relikviái közül. Köztük Hemingway szófáját is.

A szerdán kezdődött és péntekig tartó aukción egyebek mellett bútorokra, koktélos kristálypoharakra, kávés- és teáskészletekre lehet licitálni az árverési ház közleménye szerint.

A kalapács alá kerülő tárgyak között szerepel a híres bőrbevonatú szófa a Hemingway Bárból, amely állítólag az író, Ernest Hemingway kedvenc helye volt, és az ötcsillagos szálló 1898-as megnyitásának idejéből származó étkészlet is.

Kalapács alatt a világ egyik legismertebb hoteljének relikviái

A Hemingway Bár és bőr szófa – Fotó: Chesnot/Getty Images

Az „Univers du Ritz Paris” nevet viselő aukció hat évvel követi az előző nagy nyilvános árverést, ahol a hotel több mint 3500 darab relikviát adott el összesen 7,3 millió euróért (kb. 3 millió forint). Ezúttal is az Artcurial, a híres francia aukciósház szervezi az eseményt, amely egy különleges válogatást mutat be a szálloda 125 éves történelméből.

 A Ritz 71 szobából és 71 lakosztályból áll, melyek mindegyike pazarul berendezett, és tele van értékes tárgyakkal, amelyek mostantól a gyűjtők számára is elérhetők lesznek.

A "The Espadon" étterem a párizsi Ritz hotelben - Fotó: Antonio RIBEIRO/Gamma-Rapho/Getty Images (2001)

A “The Espadon” étterem a párizsi Ritz hotelben – Fotó: Antonio RIBEIRO/Gamma-Rapho/Getty Images (2001)

A Vendome téren, a Louvre közelében álló Ritz hotelben számos gazdag és híres ember szállt meg, Maria Callas, Audrey Hepburn és Marcel Proust is a vendégeik közé tartozott.

A híres divattervező, Gabrielle ‘Coco’ Chanelnek pedig hosszú ideig az volt az otthona: 1954-től 1971-ben bekövetkezett haláláig lakott a hotelben. A Coco Chanel Suite ma is bérelhető, méghozzá 36 ezer eurós éjszakánkénti áron, amely átszámítva 14 millió forint.

Forrás: MTI, nssmag.com
Kép(ek) forrása: Getty Images