Style Fehér Patrik 2025. 02. 08.

Sörből és whiskyből készül fenntartható táska

A kedvelt italok készítésekor bőven termelődik kidobásra ítélt melléktermék is, ám a megfelelő kezeléssel ezekből is hasznos dolgok készíthetők.

Mind a különféle sörök, mind a whiskyk készítése során rengeteg árpa marad vissza, mely gyakorlatilag hulladéknak számít, amint kiveszik belőle az alkoholképződéshez szükséges cukrot. A feleslegessé váló árpamassza rendkívül gazdag fehérjében, ehhez képest azonban vagy silány minőségű marhatakarmányként vagy biogázüzemben végzi, ha felhasználják.

Sörből és whiskyből készül a fenntartható táska

Két fiatal azonban úgy döntött, ebből többet is ki lehetne hozni. Ötletük az volt, hogy olyan műbőrt alkossanak az italkészítés melléktermékéből, mely jó minőségű, és nem állati forrásból vagy éppen kőolajból származik. A projektet felkarolta egy brit startupgondozó cég, majd folyamatosan növekedtek, hála az időközben elért sikereknek.

Mára az Arda nevű cég ott tart, hogy bejegyezték szellemi tulajdonukat, saját laborban dolgoznak, és a legnagyobb világmárkákkal dolgoznak együtt mind a szeszfőzdei, mint a divat oldaláról nézve.

A bőr textúráját az Arda olyanra csinálja, amilyenre szeretnék (vagy amilyenre kérik), a színt pedig az ital határozza meg. Egy sötétebb stout sörből származó árpából például sötét műbőr készíthető. Terveik szerint egyébként idén megnyitják első nagyobb üzemüket, ahol évi 1500 négyzetméter bőrt tudnak előállítani.

A cég becslése szerint pusztán a világ sörfőzéséből visszamaradó árpa 10 százaléka elég lenne arra, hogy kompletten kielégítse a világ bőrigényét, a divattól kezdve az autóiparig.

Forrás: Arda, BBC
Kép(ek) forrása: Getty Images