Life Fehér Patrik 2024. 09. 28.

Mit tud a rizs, amiből egy kiló majdnem 30 ezer forint?

Jól olvastad, van olyan rizs a világon, amelynek kilós árából több mint egy mázsát is kapni az egyik legnépszerűbb köretből. Persze nem véletlenül adtak érte ennyit.

A rizs a világ egyik legnépszerűbb gabonája, melyet gyakorlatilag mindenhol fogyasztanak. Noha nálunk nem őshonos, azt minden vásárló tudja, hogy ebből is van többféle verzió. A változatok között vannak olcsóbbak és drágábbak – és persze nagyon drágák is.

Aki a legdrágább rizst szeretné fogyasztani, annak Japánig kell elmennie. A Toyo Rice Corporation termeli ezt a fajtát, melyet Kinmemai Premium néven dobnak piacra. Alapvetően nem is egyféle rizsből áll a termék: rögtön ötféle díjnyertes rizsfajtából válogatják össze a szemeket, ráadásul kézzel! A gondos válogatást követően egy, a cég által kifejlesztett csiszoló-érlelőbe kerül a gabona, ahol még fél évet tölt, mielőtt a termék csomagolásra kerül.

A végeredmény egy kerekebb szemű, de a csiszolástól szögletesebbé váló rizs, mely kóstolói szerint kellemesen diós ízű is. A gyártó szerint köretük a hagyományos rizshez képest sokkal több tápanyagot tartalmaz, pl. hatszor több lipopoliszacharidot (egyfajta természetes immunerősítő), 1,8-szor több rostot és 7-szer több B1 vitamint. A rizst meg sem kell főzni főzés előtt, ez is segít az egyedi aroma megőrzésében.

A rizs a Guinness-rekordok közé még 2016-ban került be, amikor egy 840 grammos csomagért 9496 jent (23 700 Ft-ot) fizetett valaki egy, a legjobb rizseket díjazó versenyen. Ez kb. 28 ezer forintos kilós árat jelentett akkor, de az inflációnak köszönhetően az egységár felment 50 ezer forintnak megfelelő összeg fölé.

Kép(ek) forrása: Getty Images