Life Fehér Patrik 2023. 03. 13.

Történelmet írt az Oscar-gálán is taroló film

Húsz éve fennálló rekordot adott át a múltnak a Minden, mindenhol, mindenkor már az Oscar-gála előtt, ahol szintén szép sikereket ért el a film.

A 2023-as Oscar-gála legsikeresebb filmje a Minden, mindenhol, mindenkor lett, összesen hét arany szobrocskát ítéltek oda a produkciónak, illetve az abban részt vevőknek.

A Minden, mindenhol, mindenkor Oscar-díjai:

  • Legjobb film
  • Legjobb rendező (Daniel Scheinert és Daniel Kwan)
  • Legjobb női főszereplő (Michelle Yeoh)
  • Legjobb férfi mellékszereplő (Ke Huay Quan)
  • Legjobb női mellékszereplő (Jamie Lee Curtis)
  • Legjobb eredeti forgatókönyv (The Daniels)
  • Legjobb vágás

Valahol számítani lehetett arra, hogy az amerikai filmakadémia is megszórja díjakkal, emellett pedig a legfontosabb kategóriák közül többet is behúzhat a film, ugyanis az Oscart hagyományosan megelőző más díjátadókon  már nem győztek színpadra rohangálni az alkotók a különböző elismerések és díjak miatt.

Ezen a téren már az Oscar-este előtt rekordot döntött a Minden, mindenhol, mindenkor. Az IGN jelentése szerint minden téren letaszította a trónról a 2003-ban bemutatott A gyűrűk ura: A király visszatér c. filmet, mely a rangosabb díjkiosztókon 101 díjat kapott annak idején – az új alkotás az akadémia díjai után 165-nél jár.

Ha a kevésbé rangos jelöléseket és díjakat is figyelembe veszünk a filmvilágban, akkor is az Minden, mindenhol, mindenkor lesz mostantól a csúcstartó, megelőzve A gyűrűk ura-filmet: a korábbi 337 jelölés, 213 díj helyett immár 691 jelölés, 336 díj azok a számok, melyek az ambiciózus rendezők, forgatókönyvírók és színészek szemei előtt lebeghetnek.

Ízelítő a Minden, mindenhol, mindenkor c. filmből:

Nyitókép: Kevin Winter/Getty Images