Life FIRSTCLASS 2023. 04. 19.

Új magyar műhold kering a világűrben

Mindössze egy cipősdoboznyi helyet foglal el az eszköz, mely az űrben dolgozza fel a Földről készített felvételeket.

2023. április 15-én egy Falcon 9 rakéta emelkedett a levegőbe a kaliforniai Vandenberg Space Force Base-en. A raktérben 51 kisebb műhold és egyéb rakomány mellett ott volt a fenti képen látható magyar szatellit is.

A VIREO (Virtual Intelligence Realization for Earth Observation) névre hallgató szerkezetet a C3S Kft. fejlesztette és gyártotta. Mérete 3U, azaz 3 egység: egy egység 10*10*10 cm-nek felel meg, tehát a műhold igencsak aprócska, nagyjából akkora, mint egy cipősdoboz.

A VIREO-küldetés egy kísérlet, amelyben a szakemberek azt próbálják ki, hogyan támogatja a mesterséges intelligencia a Föld világűrből történő fotózását – fogalmaz a gyártó közleményében. Hogy ez kiderüljön, a műholdat kamerákkal szerelték fel, a mesterséges intelligencia pedig még a fedélzeten előzetesen feldolgozza azokat a képeket, amelyeket a rendszer leküld a Földre. Ezzel a technológiával gyorsabbá és hatékonyabbá válhat a földmegfigyelés, amely többek között olyan ágazatokban jelenthet előrelépést, mint a katasztrófavédelem, a mezőgazdaság vagy az energiakitermelés, hiszen az űrből érkező felvételekkel gyorsan és pontosan követhetőek a földfelszín változásai és a nem várt események.

Új magyar műhold kering a világűrben

A módszer továbbfejlesztése többek között olyan területek felé is utat nyithat, mint a műholdflották jobb összehangolása, az internet távoli vidékekre való eljuttatása, az űrbányászat, az űrszemét csökkentése vagy a nagyon távoli űrös küldetések sikere.

A most felbocsátott műhold a második Magyarország történetében a 3U méretűek között, az elsőt, mely RadCube névre hallgat és még mindig az űrben van, szintén a C3S fejlesztette. A közlemény szerint a VIREO esetében hároméves élettartammal számolnak.

Forrás: Vireo