Life Kováts Olivér 2023. 05. 05.

Arra kérik a város lakóit, egy hónapig ne nyírjanak füvet

Fűnyírásmentes májust hirdettek a „sógoroknál”, vagyis Ausztriában: egy bécsi szervezet szerint fontos, hogy ne a hanyagság jeleként tekintsünk a vadvirágos pázsitra.

Annak, hogy beköszöntött a tavasz, sőt, már csak hetek kérdése, és itt a nyár, elkerülhetetlen következménye a fűnyírók működésbe lépése, legalábbis a kertes házak és a közterületek esetében.

Bécsben viszont azzal a kéréssel fordult a fővárosi lakókhoz egy osztrák környezetvédelmi szervezet, a Die Umweltberatung, hogy májusban, azaz egy teljes hónapon át ne nyírják le a füvet. Bár kétségkívül esztétikusabb, rendezettebb látványt nyújt a rövidre vágott fű, mintha térdig vagy égig érne, a No Mow May kezdeményezés egyáltalán nem megalapozatlan.

Félő ugyanis, hogy a rendszeres fűnyírás a növények és a rovarok sokszínűségének rovására megy. Az élővilágot még nehezebb, tulajdonképpen életveszélyes helyzetbe sodorja, hogy sok kertben még műtrágyázzák vagy gyomirtóval permetezik is a füvet. „Eltűnnek a virágok és az állatok. Emellett a felhasznált műtrágyák és permetezőszerek káros hatással vannak a talajra, a talajvízre, továbbá az emberek és az állatok egészségére” – magyarázta Bernadette Pokorny, a Die Umweltberatung kerti tanácsadója.

A Die Umwelberatung álláspontja szerint nem kellene görcsösen ragaszkodnunk a mindig rövidre nyírt fűhöz – az élővilág érdekében. (Illusztráció: Getty Images)

A Die Umwelberatung álláspontja szerint nem kellene görcsösen ragaszkodnunk a mindig rövidre nyírt fűhöz – az élővilág érdekében. (Illusztráció: Getty Images)

Mint arra a szervezet közleménye rávilágít,

a fűnyírásmentes május nem új keletű elgondolás, hiszen Angliában a Plantlife már meghirdette 2019-ben.

Pokorny, egyben a kezdeményezés is hozzátette és kiemelte, hogy a No Mow May hozzájárulhat a vadvirágos pázsitok kialakulásához, ami az új normalitással lehetne egyenlő a hanyagság helyett, a méhek, a pillangók és a rovarok számára pedig egyenesen a paradicsomot jelentené. A tanácsadó meglátása szerint nem kell permetezni vagy trágyázni a füvet, sőt, nyírni is elég évente 5-7 alkalommal.

Az sem mindegy, mikor nyírjuk a füvet, mert a rossz időzítés végzetes lehet a rovaroknak és a kistestű állatoknak. Ezért azt észszerű akkorra tervezni, amikor pangás van a környéken, például a hűvös, borús napokon, vagy az esti órákban – igaz, ez utóbbit viszonylag kevés szomszéd díjazná. Fontosnak tartják az eszközválasztást is, legalábbis a fajgazdagság szempontjából célszerűbb kaszával vagy kézi fűnyíróval füvet nyírni.

Forrás: Die Umweltberatung
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Getty Images