Life Fehér Patrik 2023. 05. 17.

Annyira ritka ez az óra, hogy visszavásárolta gazdájától a Rolex

Az 1958-ban gyártott órát kifogástalan állapotban árverezték el, és olyan licitharc ment érte, hogy egy rekordot is megdöntött.

Dörzsölhették a tenyerüket múlt szombaton a Phillips aukciósház vezetői, miután genfi árverésükön valaki 2,2 millió svájci frankot (833 millió forintot) fizetett egy 1958-ban készült Rolex Milgauss óráért. Az időmérő eszköz több mint kétszer akkora összegért kelt el, mint amire előzetesen számítottak, és ezzel az elárverezett darab lett a modell történetének legdrágább órája.

A remek állapotban megmaradt, rozsdamentes acélból készült, fekete számlapos óra árát a Bloomberg jelentése szerint a licitálok összecsapása emelte igazán magasra. A lap úgy tudja, hogy a győztes licitáló a Rolex nevében ment vásárolni, de a svájci gyártó nem erősítette meg a pletykákat.

Annyira ritka ez az óra, hogy visszavásárolta gazdájától a Rolex

A jellegzetes villám alakú másodpercmutatóról könnyen felismerhető, többféle színben készülő Milgauss-óracsalád sosem tett szert olyan népszerűségre a Rolex berkein belül, mint például a Submariner vagy a Daytona, de az elmúlt években többször is hat számjegyű összegekért cseréltek gazdát ezek az órák a világ árverésein, dollárban kifejezve.

A modell születése sem mindennapi történet: az első Milgauss-órák 1956-ban készültek el, olyan tudósok számára, akik nagy erejű elektromágneses környezetben dolgoznak. Ilyen terhelést nemigen bírtak az addigi órák, a Rolex alkotása azonban kiállta a körülmények próbáját. A gyártó az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) szinte hivatalos órabeszállítója lett, köszönhetően annak, hogy pontosan mutatta az időt a más órákat megbénító környezetben is. Neve, a Milgauss is innen származik: a gauss a mágneses indukció mértékegysége, a mil pedig az ezres számra utal.

Forrás: Bloomberg
Kép(ek) forrása: Rolex