Life FIRSTCLASS 2023. 06. 16.

Elmaradhat a nyaralás sok magyar számára

Ugyan látszódik az utazási kedv a szakértők szerint, ezen a nyáron mégis kevesebben mehetnek nyaralni, mint tavaly. Az utazók szemében felértékelődött az ár szerepe.

Öt lezárt hónap eredményeit összesítve a magyarok belföldi foglalásainak száma 11 százalékkal csökkent a Szallas.hu adatai szerint tavalyhoz képest, éppúgy mint a vendégéjszakák száma is. Mindezek ellenére a foglalásokból származó bruttó szobaár-bevétel 8 százalékkal nőtt. Az elmúlt 5 hónap átlaga alapján egy főnek egy éjszaka 12 500 forintba került. A hosszú hétvégék közül a legnagyobb visszaesést a húsvét hozta, végül 18 százalékkal kevesebb foglalást és 17 százalékkal kevesebb vendégéjszakát rögzítettek 2022-höz viszonyítva.

Hasonló lehet a helyzet az idei nyáron is. Jelenleg a Szallas.hu 16 százalékos csökkenést lát a nyári időszakra tavalyhoz képest: ennek kapcsán végeztek is egy felmérést, melyből kiderült, hogy a válaszadók zöme (85%) ugyan tervez nyaralást, de minden második még nem foglalta le szállását. A csökkenő keresletet kézenfekvő lehet az áremelkedéssel magyarázni, ugyanakkor a felmérés szerint csupán 15 százalék azoknak az aránya, akik idén nem tudnak pénzt fordítani az utazásra.

A magyarok azonban ezzel együtt is az olcsóbb lehetőségeket keresik, ez szintén kiderült a felmérésből. A belföldi utazók elsősorban az akciós árakat, a csomagajánlatokat, az előleg fizetése nélküli foglalást és a SZÉP-kártyás fizetési lehetőséget keresik.

Forrás: Szallas.hu
Kép(ek) forrása: Getty Images