Life Fehér Patrik 2023. 08. 04.

Elnémították a város történelmi harangját a turisták miatt

A turisták nem tudtak pihenni a harangozástól, melyet megszüntettek, most azonban a helyiek mondják azt, hogy a harangozás hiánya miatt nem tudnak pihenni.

Külső szemlélő nem is látja az olaszországi Pienza városába érkezve, micsoda feszültségek vannak a település lakói közt. Az ellentét középpontjában az 560 éve álló harangtorony áll, melyet 2017-ben elnémítottak az éjszakai órákra. Korábban még éjjel is harangoztak, azonban a hatályos jogszabályok miatt éjféltől reggel 7-ig szünetel a harangjáték.

Pienza látképe

Pienza látképe

A toszkán kisváros népszerűnek mondható a turisták körében, nem is meglepő, hiszen az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Az ide érkezők azonban előtte nem voltak hozzászokva ahhoz, hogy pihenésükből harangszó verheti fel őket óránként. Az évek során egyre több panaszt kellett kezelnie a szállásadóknak, akik ezt megunva együtt léptek fel – sikeresen.

A 14. század óta áll a város főterén az óratorony, ami éjszakára elnémul. A városközpont 1996 óta világörökségi helyszín

A 14. század óta áll a város főterén az óratorony, ami éjszakára elnémul. A városközpont 1996 óta világörökségi helyszín

Azt gondolhatnánk, ezzel pont került az ügy végére, ám a helyiek nem hagyták annyiban, hogy elveszik tőlük több száz éves hagyományukat. Az olasz RAI tévécsatornának többen is úgy nyilatkoztak, hogy most az ő éjszakai pihenésük lett rosszabb, ugyanis szokatlan számukra a csend. “Itt születtünk, megszoktuk ezt az éjszaka közepén. Az abszolút csendben ez volt az élet jele” – fogalmazott egyikük.

Forrás: CNN