Life Fehér Patrik 2023. 11. 21.

Visszatérhet az űrbe Lajka kutya

Lelki támogatást nyújthat az űrutazóknak Lajka, a mesterséges intelligenciával felvértezett, kifejezetten az űrbe tervezett robotkutya.

Amikor a Földön kívüli életről beszélünk, a legtöbbször csak magunkra, emberekre gondolunk, de az olyan élőlényekre, melyek mindennapjainkat meghatározzák, már kevésbé. Életünk szerves részét képezik a háziállatok, ám egyelőre nem sok szó volt arról, hogy a távoli jövőben, más bolygókon vajon lesz-e kutyánk vagy macskánk.

Egy házikedvenc akár a közeljövő űrprogramjainak résztvevőinek életét is megkönnyítheti, véli Jihee Kim a dél-koreai Hongik Egyetemről. A tervező megálmodta a szovjet űrprogram hős kutyájának, Lajkának 21. századi, robotizált változatát, melyben agy helyett mesterséges intelligencia ad parancsokat, így lépve kapcsolatba az emberekkel.

A szintén Lajka nevet kapó koncepció elsősorban érzelmi támogatást adhatna az űrutazóknak, működését pedig mélységérzékelők, hőkamerák, ultrahangos szenzorok, valamint a nyaka körül ECG-érzékelők segítenék – utóbbi az űrhajósok egészségi állapotát monitorozná olyankor, amikor simogatják a robotot.

Tervezője szerint a piac többi szereplőjével szemben szándékosan barátságos külsejűre tervezett robotkutya akár már a Holdat meghódító Artemis-küldetések során is hű társa lehetne az asztronautáknak, feltéve, ha egyáltalán valaha valósággá válik ez az ebgondolat. Gondolatébresztő ötletnek viszont egyáltalán nem rossz a modern Lajka.

Forrás: designboom, Jihee Kim