Life Fehér Patrik 2024. 01. 05.

Ezt ehetik a jövő űrhajósai

Ausztrál kutatók összerakták az ideális ételt, mely elegendő tápanyagot nyújtana az űrutazóknak hosszú távon, és akár a Földtől távol is elő lehetne állítani.

Ha az emberiség egy nap szeretne a távoli bolygókra is elutazni, akkor nem csak a technológiai háttérnek kell összeállnia: gondoskodni kell az ételkérdésről is. Az óriási mennyiségű cipelt kaja több szempontból sem opció, az egyetlen hosszú távon működőképes alternatíva, ha friss ételt is fogyaszthatnak az űrutazók.

Persze ez is kihívást jelent, hiszen egy étel elkészítése igencsak nagy erőforrást igényel. A szűk keresztmetszetet a víz jelenti: ebből sem lehet végtelen mennyiséget elvinni a tömege miatt.

Mindezt figyelembe véve az Adeiaide-i Egyetem élelmiszermérnökei előálltak a legideálisabb étellel, melyben vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatóak, tápláló is, de közben kevés víz kell az elkészítésükhöz, kiindulva a növények felneveléséből. Fontos szempont a tápérték, ugyanis az űrben több kalóriát éget el az emberi szervezet, mint a Földön.

A fogás végül egy saláta lett, mely szójababból, mákból, árpából, kelkáposztából, földimogyoróból, édesburgonyából és napraforgómagból áll. Készítői hozzátették, hogy a recept nem tökéletes, nyomelemekben szegény, de ezt táplálékkiegészítőkkel pótolhatják az űrhajósok.

Ez az étel férfiaknak készült, a próbakóstoláson pedig többségében pozitív visszajelzéseket kaptak az élelmiszermérnökök az íz kapcsán. A tudósok itt nem állnak meg: többféle gabonafélével kísérleteznek még, mellyel adatbázisukat bővíthetik, valamint csinálnak egy kifejezetten nők számára készült menüt is.

Forrás: American Chemical Society
Kép(ek) forrása: DOI: 10.1021/acsfoodscitech.3c00396, Nyitókép: ACS Food Science & Technology 2023