Life Fehér Patrik 2024. 02. 14.

Életmentő lehet Taylor Swift zenéje

A Taylor Swift-mánia az élet legkülönfélébb területein üti fel a fejét manapság. Most éppen kutatók jöttek rá arra, hogy életmentésnél is hasznosak lehetnek a dalai.

Elvitathatatlan, mekkora hatása van Taylor Swiftnek: a 2020-as évekre popikonná érett az egykori countryénekes. Miatta (is) nézik minden korábbinál többen az amerikaifocit, vagyonokat áldoznak a rajongók arra, hogy lássák élőben, de már egyetemeken is oktatják munkásságát. Ha mindez nem lenne elég, már az egészségügyben is megvetette a lábát az ausztráliai Monash University szívspecialista kutatóinak köszönhetően.

A szakemberek tudatosan mentek rá arra, hogy kicsit felhívják magukra, illetve egy globálisan fontos ügyre a figyelmet. Ez a CPR, vagyis a szív-tüdő újraélesztés, melyet szívleállás során kell alkalmazni. Ez az a mozdulatsor, amit a jogosítványszerzéskor egészségügyi vizsgán mindenkinek be kell(ett) mutatnia, vagyis az ütemes mellkasi kompresszió és a légbefúvás párosa.

A folyamathoz a zene azért tud kapcsolódni, mert percenként 100-120 nyomást kell végrehajtani a hatékony – és sikeres – újraélesztéshez. Az ütemet zenék is diktálhatják: ennek kapcsán a világ köztudatába 104-es bpm-számával a Stayin’ Alive (még a cím is azt jelenti, hogy életben maradni) égett be a Bee Geestől, még az Országos Mentőszolgálat is készített hozzá reklámfilmet.

A kutatók ezen felbuzdulva Taylor Swift diszkográfiáját is átpörgették, és kiderült, hogy jelenleg 54 zenéje alkalmas az ilyesfajta életmentésre. “A szívinfarktuson átesett emberek negyede először nem kerül kórházba, és tudjuk, hogy a szívleállások túlélési aránya nagymértékben javítható azzal, ha valaki elkezdi a CPR-t” – mondta Stephen Nicholls, az egyetemhez tartozó Victorian Heart Institute igazgatója.

“Taylor Swift zenéje az új generáció körében az egyik legnépszerűbb és legnagyobb hatású. A zene kulcsszerepet játszik a hatékony CPR-kompresszió fenntartásában. Mivel az ikonikus dalok is elvesztik relevanciájukat, kulcsfontosságú az optimális bpm-számú újabb dalok azonosítása.”

Taylor Swift CPR-alkalmas számai (Kép: Monash University)

Taylor Swift CPR-re alkalmas számai (Kép: Monash University)

A számokból az egyetem össze is állított egy lejátszási listát Spotifyon, mely minden bizonnyal frissül majd, amikor Swift új dalokkal, lemezekkel jelentkezik és azokon a kritériumnak megfelelő alkotás található.

Forrás: Monash University
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Buda Mendes/TAS23/Getty Images for TAS Rights Management