Life Fehér Patrik 2024. 03. 27.

Elkészült a világ leggyorsabb kamerája, tudása felfoghatatlan

Ez már nem az a kamera, amit nyaralásra visz magával az ember. A készüléknek tudósok veszik majd hasznát, akik olyan dolgokat is megláthatnak vele, melyre szabad szemmel esélyünk sem nyílna.

A kanadai INRS telekommunikációs központ mérnökei összerakták a világ leggyorsabb kameráját. Ránézésre egyáltalán nem a jól ismert, hétköznapi kamerákra hasonlít az eszköz, mely másodpercenként 156,3 billió, vagyis 156 300 000 000 000 képkockát rögzít. Jelen esetben a gyorsaság ezt jelenti, ugyanis elképesztően gyorsan rögzíti az egyes képeket a készülék.

Kép: INRS

Kép: INRS

Elsőre talán kicsit nehéz lehet elhelyezni ezt az értéket, ezért következzék pár példa:

  • a leggyorsabb mobilos kamerák néhány száz képkocka/másodperces sebességgel dolgoznak
  • a profi mozifilmes kamerákkal a pár ezres tartományban forgatnak, itt már egészen látványos lassított felvételek készülnek
  • a lassított felvételek királyai, a Slow Mo Guys-os srácok jellemzően 80-100 ezer FPS körül dolgoznak, de volt már 1-5 milliós kamera is a kezükben.

Az új rekorder kamerával nem is a vakációt akarják filmezni összeállítói, hanem olyan dolgokat, melyeket szabad szemmel sem sebességük, sem méretük miatt nem látunk. Ezzel a tudással már a nanoméretű tartományba utazhatunk, és olyan dolgok figyelhetők meg a kutatók szerint, mint az anyagok szerkezetében észlelhető lökéshullámok vagy az élő sejtekben zajló folyamatok.

A várakozások szerint az ultragyors kamera a fizika, a biológia, a kémia, az anyagtudományok és a gépészet területén is előrelépést hozhat.

Forrás: INRS
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images