Life Kovács Miklós 2024. 04. 05.

Az űr titkait fotózza majd a világ legnagyobb kamerája

Elkészült a világ legnagyobb digitális kamerája, amellyel nem esküvői fotókat fognak lőni. Lencséje a végtelen űr felé mutat, célja pedig a legnagyobb kérdések megválaszolása.

A Legacy Survey of Space and Time (LSST) elnevezésű eszközt a Vera C. Rubin obszervatóriumban fogják majd használni Chilében, 2700 méter tengerszint feletti magasságban, a Cerro Pachón hegycsúcsán. A háromtonnás, nagyjából személyautó méretű eszköz tíz évig fogja figyelni a Tejútrendszert. 

Az eszköztől sokat várnak a kutatók, a hatalmas kamera felbontása annyira jó, hogy az LSST 3,2 gigapixeles(!) fotóin akár 24 kilométerről is kivehetőek egy golflabda részletei. Ehhez egy nagyon precíz és érzékeny szenzorra van szükség, ami 201 CCD-panelből áll. Ezek között mindössze fél milliméter a távolság, és a szenzornak teljesen egységes felülettel kell rendelkeznie, mindössze öt mikron eltérést tűr a rendszer, ez nagyjából az emberi haj vastagságának egytizede. 

fotó: Olivier Bonin/SLAC National Accelerator Laboratory

fotó: Olivier Bonin/SLAC National Accelerator Laboratory

Ezt az eszközt szállítani is kihívás, ezért egy előzetes, tömegre, formára megegyező másolattal próbálják ki, hogyan fog eljutni 2700 méter magasra. Ebből gyorsulási szenzorokkal nyerik ki az adatokat, ami megmutatja, milyen terhelés érheti a repülőúton, illetve a szárazföldön.

A tesztek sikeresek voltak, így zöld utat kapott a szállítás. Ha sikerül üzembe állítani a kamerát, akkor a galaxisokról is sokkal átfogóbb, új adatokkal szolgáló felvételeket készíthet majd, egy-egy fotón milliárdnyi galaxis és csillag jelenik majd meg, ezzel pedig betekintést nyerhetünk az univerzum eddig sosem látott szerkezetébe.

Tehát egy-egy külön objektum helyett a nagy, teljes képet vizsgálja majd: “Az lesz a lenyűgöző a képeinkben, hogy milyen nagyok lesznek, mekkora területet fognak lefedni az égbolton, és mennyi csillagot és galaxist fognak tartalmazni” – nyilatkozta a Space.com-nak Aaron Roodman, a program vezető professzora. 

Másik fontos tényező az időfaktor. Tíz évig nézi majd az eget az LSST, így a tudósok nyomon követhetik majd a legapróbb változásokat, a galaxisok távolodásának folyamatát, a szupernóvák fényerejének változását, a fény és gravitáció viszonyát, ezekből új információkat kapnak a sötét anyag viselkedéséről is. “Ez a fő érdeklődési köre a kutatásnak, az univerzum tágulásának és a sötét energiának a tanulmányozása” – mondta Roodman.

Forrás: space.com
Kép(ek) forrása: nyitókép: Jacqueline Ramseyer Orrell - SLAC National Accelerator Laboratory