Life FIRSTCLASS 2024. 04. 07.

Kiderült, ezek 2024 legmenőbb szuperélelmiszerei

Az európaiak fele elégedetlen egészségi állapotával, egyre többen keresik a megfizethető, egyben az immunrendszert is támogató élelmiszereket.

Április 7. az egészség világnapja, ennek apropóján készített közös felmérést a Huawei és az Ipsos. A több mint ötszáz táplálkozási szakértő, dietetikus részvételével végzett kutatás az idei év táplálkozási trendjeit térképezte fel.

Az elmúlt években egyre szélesebb körben vált ismertté, milyen előnyei vannak a bélrendszer egészséges működésének – akár javíthatja a hangulatot vagy segíthet a testsúly kontrollálásában is. Emiatt egyre többen is érdeklődnek a bélflórát támogató ételek iránt. A koronavírus-járvány óta pedig a vásárlók továbbra is olyan élelmiszereket keresnek, amelyek hozzájárulnak az immunrendszerük erősítéséhez, de vásárláskor egyre fontosabb szerepet játszik a megfizethetőség és az elérhetőség is.

A felmérés felsorolja a tíz legnépszerűbb szuperélelmiszert (superfood) is, amelyek a szakértők szerint a legkeresettebbek lesznek idén. A listát a fermentált, erjesztett ételek (joghurt, kimchi, kombucha) vezetik, őket követi az áfonya, a különböző magvak (chia, kendermag), az avokádó, a diófélék, a zöld tea, a hüvelyesek (szárazborsó, bab, lencse, csicseriborsó), gombák, a hagyományos gabonafélék (quinoa, köles) és a lazac.

A táplálkozási szokások terén megfigyelhető növekvő egészségtudatosságnak köszönhetően a szuperélelmiszerek piaca a következő időszakban várhatóan drasztikusan nő: a 2021-ben 152 milliárd dollárra (54 billió Ft) becsült szektor 2027-re az előrejelzések szerint további 41 százalékkal bővül. Az emelkedéshez hozzájárul egyebek mellett az élelmiszer-innováció, valamint az életmódváltásra való törekvés.

Ezt a trendet erősíti a Huawei és az Ipsos nyolc európai országot vizsgáló kutatása is, amely szerint a megkérdezett európai válaszadók fele elégedetlen egészségi állapotával, és 91 százalékuk változtatni szeretne életmódjának legalább egy aspektusán.

Az egészségesebb szokások kialakításához az okosórák, például a Huawei kalóriabevitelt is követni képes eszközei is hozzájárulhatnak. A kutatás szerint az okosórát használók 87 százaléka állította, hogy legalább egy új, egészséges életmóddal kapcsolatos szokást vezetett be az eszközétől kapott információk vagy javaslatok eredményeként.

A legtöbben a gyakoribb testmozgást (47 százalék), majd a hosszabb edzésidőt (41 százalék) említették, a válaszadók 39 százaléka elkezdett jobban odafigyelni alvási szokásaira, 28 százalék pedig változtatott étrendjén az okosórájától származó információk alapján.

Forrás: Huawei
Kép(ek) forrása: Getty Images