Life Erdős Norbert 2024. 04. 19.

Nagyon erős az év legjobb sajtófotója

A World Press Photo versenye minden évben az egyik legrangosabb fotópályázat, amely a világ legjobb fotóriporterit díjazza. Mutatjuk a 2024-es kiírás legjobbjait.

A zsűri 130 ország 3851 fotósának 61 062 pályaműve közül választotta ki a díjazott fotókat. Kiemelték, hogy a versenyben szigorúan tiltják – és ellenőrzik is – a mesterséges intelligencia használatát. A pályázatokat először hat regionális zsűri válogatta, majd összesen 33 fotóst és 32 projektet díjaztak. A globális győzteseket végül a 24 regionális győztes közül választották ki.

“A győztes fotósok mindegyike közelről ismeri témáját. Ez segít nekik abban, hogy mélyebb megértést nyújtsanak másoknak, ami remélhetőleg empátiához és együttérzéshez vezet. Hálás vagyok az elkötelezettségükért, bátorságukért, szakmaiságukért” – nyilatkozta Joumana El Zein Khoury, a World Press Photo igazgatója.

 A sajtó- és dokumentumfotósok gyakran nagy kockázatot vállalva dolgoznak világszerte.

“Az elmúlt évben a gázai halálos áldozatokkal új csúcsra emelkedett a megölt újságírók száma. Fontos elismerni az általuk átélt traumát, hogy megmutathassuk a világnak a háború humanitárius hatásait” – tette hozzá El Zein Khoury.

Lássuk a díjazott fotósokat!

A hosszú távú projekt kategória nyertese: Alejandro Cegarra

Piedas Negras, 2024. április 18.A World Press Photo Alapítvány által 2024. április 18-án közreadott felvételen egy menekült sétál egy Egyesült Államokba tartó tehervonat tetején a mexikói Piedas Negras közelében 2023. október 8-án. A fényképet a venezuelai Alejandro Cegarra készítette a The New York TImes/Bloomberg részére. A The Two Walls című fotósorozattal Cegarra elnyerte a Hosszú Távú Projekt kategória fődíját a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen 2024. április 18-án.MTI/AP/World Press Photo Alapítvány/Alejandro Cegarra

A felvételen azt láthatjuk, ahogy egy menekült sétál egy Egyesült Államokba tartó tehervonat tetején a mexikói Piedas Negras közelében 2023. október 8-án. A fényképet a venezuelai Alejandro Cegarra készítette a The New York Times/Bloomberg részére. A kép címe: The Two Walls.

A kötetlen formátum kategória nyertese: Julija Kocsetova

Bahmut, 2024. április 18.A World Press Photo Alapítvány által 2024. április 18-án közreadott felvétel az 5. rohambrigád egyik sebesült ukrán katonájáról egy bahmuti tábori kórházban 2023. július 9-én. A fényképet az ukrán Julija Kocsetova készítette a Der Spiegel részére. A War Is Personal című fotósorozattal Kocsetova elnyerte a Kötetlen Formátum kategória fődíját a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen 2024. április 18-án.MTI/AP/World Press Photo Alapítvány/Julija Kocsetova

A fotó az 5. rohambrigád egyik sebesült ukrán katonájáról készült egy bahmuti tábori kórházban 2023. július 9-én. A fényképet az ukrán Julija Kocsetova lőtte a Der Spiegel részére. A fotó címe: War Is Personal.

Az Év Története díj nyertese: Lee-Ann Olwage

Antananarivo, 2024. április 18.A World Press Photo Alapítvány által 2024. április 18-án közreadott felvételen a demens 91 éves Dada Paul Rakotazandriny és 5 éves unokája, Odliatemix Rafaraniriana készülődik a vasárnapi misére a madagaszkári Antananarivóban 2023. március 12-én. A fényképet a dél-afrikai Lee-Ann Olwage készítette a GEO részére. A Valim-babena című fotósorozattal Olwage elnyerte az Év Története díjat a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen 2024. április 18-án.MTI/AP/World Press Photo

A 91 éves, demens Dada Paul Rakotazandriny és 5 éves unokája, Odliatemix Rafaraniriana készülődik a vasárnapi misére a madagaszkári Antananarivóban 2023. március 12-én. A fényképet a dél-afrikai Lee-Ann Olwage készítette a GEO részére. 

Az Év Sajtófotója díj nyertese: Mohamed Szálem

Hán-Júnisz, 2024. április 18.A World Press Photo Alapítvány által 2024. április 18-án közreadott felvételen a 36 éves Inász Abu Maamár öleli magához az izraeli légicsapás következtében elhunyt ötéves unokahúgának, Szálihnak a holttestét a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban 2023. október 17-én. A fényképet Mohamed Szálem, a Reuters fotóriportere készítette a 2024-es év hírkép egyedi kategóriájában az ázsiai régióban, amellyel elnyerte az Év Sajtófotója díjat a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen 2024. április 18-án.MTI/EPA/World Press Photo Alapítvány/Mohamed Szálem

A World Press Photo Alapítvány által 2024. április 18-án közreadott felvételen a 36 éves Inász Abu Maamár öleli magához az izraeli légicsapás következtében elhunyt ötéves unokahúga, Szálih holttestét a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban 2023. október 17-én. A fényképet Mohamed Szálem, a Reuters fotóriportere készítette a 2024-es év hírkép egyedi kategóriájában az ázsiai régióban, amellyel elnyerte az Év Sajtófotója díjat a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen 2024. április 18-án.

Forrás: World Press Photo
Kép(ek) forrása: MTI fotóbank