Life FIRSTCLASS 2024. 05. 27.

Kiderült, ki lesz a következő magyar űrhajós

Döntött a szakértői bizottság, eldőlt, ki léphet hosszú évtizedek után Farkas Bertalan nyomdokaiba.

Hétfő reggel bejelentették, hogy Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát.

A bejelentés kapcsán a külügyminiszter, Szijjártó Péter kiemelte, hogy a magyar űripar a fejlett nemzeti iparágak közé tartozik az elmúlt évtizedes tapasztalatok és hagyományok alapján, a tesztek pedig nagymértékben segíteni fogják a magas hozzáadott értékű, high-tech szektorok, például az egészségtudomány fejlődését.

A magyar űrhajóskereső programra korábban 240-en jelentkeztek, akik közül egy rendkívül összetett folyamat során a szakértők végül kiválasztottak négy jelöltet, akik komoly kiképzésen estek át az űrdinamikától kezdve a könnyű repülőgépes pilótakiképzésen át a különböző fizikai tesztekig és tudományos munkákig. “A tegnapi éjszaka folyamán a szakértői bizottság meghozta végleges döntését mindenféle szempontot mérlegelve, és ez úgy szól, hogy Kapu Tibor 32 éves gépészmérnök lehet a következő magyar kutatóűrhajós, aki eddig leginkább az autóiparban dolgozott, és főleg akkumulátor-fejlesztéssel foglalkozott” – közölte.

Kapu Tibor (Kép: MTI/Illyés Tibor)

Kapu Tibor (Kép: MTI/Illyés Tibor)

Annak érdekében, hogy a misszió biztosan megvalósuljon, egy tartalékos űrhajós kijelölésére is sor került, ő pedig a 35 éves villamosmérnök, Cserényi Gyula lesz. Ők fogják végigcsinálni a kiképzés utolsó fázisát. A jelölteknek még az űrbe emelkedés előtt nagyon komoly feladatokat kell majd végrehajtaniuk, mind a fizikai, mind a mentális állóképesség szempontjából, hiszen ki kell bírniuk például azt a mintegy 48 órás utat is, amelyet egy kapszulában szinte egy helyben kell eltölteni, amíg a Nemzetközi Űrállomást elérik.

Cserényi Gyula (Kép: MTI/Illyés Tibor)

Cserényi Gyula (Kép: MTI/Illyés Tibor)

A kiválasztottak hamarosan az Egyesült Államokba utaznak, ahol az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), illetve egy szerződés alapján az űrruhákat is fejlesztő Axiom Space nevű vállalat fogja biztosítani a kiképzésük utolsó fázisát. “Mindketten ugyanazt a kiképzést fogják végigcsinálni, tehát ha adott esetben valamilyen ok miatt cserére van szükség, akkor sem veszik kárba az eddigi munka” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a még az utolsó pillanatig versenyben lévő másik két jelölt a misszió munkáját majd a földi támogató egység vezető munkatársaként fogja segíteni.

Forrás: MTI
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Bill Ingalls/NASA via Getty Images