Life Lencsés Csaba 2024. 06. 01.

Elegánsan egyedi bosszút állt a megcsalt feleség

Miért a szerető miatt választotta interjúalanyunkat egyik ügyfele? Dr. Sass Rita válóperes ügyvéd mesél érdekes sztorikat.

Hogyan dől el a közös gyerek sorsa? Miként bontják szét a bíróságok a vagyont? Mi lesz a hitellel? Dr. Sass Rita népszerű válóperes ügyvéd Budapesten, évente 70-80 ügyfél kéri a segítségét a házassága sikeres felbontásában.

Siker tud lenni egyáltalán a válás? – kétrészes interjúnk első fele hasznos tanácsokkal és meghökkentő történetekkel.

 

Szomorú szakma a válóperes ügyvédé?

Sokan megkérdezik, hogy miért csinálom. Gyakran reménytelennek tűnő helyzetekben tudunk egyezséget kötni két, nem ritkán feszült ember között, ez pozitív. Jó érzés, ha mosolyogva jönnek ki a bíróságról, ilyen is van. És olyan is, hogy utólag beszéltem az ügyfelemmel, aki azt mondta, a válás óta jobb a kapcsolatuk.

De bevallom azt is, van igazság a kérdésben, nem egyszerűek lelkileg számomra az elhúzódó ügyek. Akarva-akaratlanul is átveszi az ügyvéd az ügyfél rezgéseit. Vannak ügyek, amelyek érzelmileg  súlyosan megérintenek.

Egy példa?

Anya és apa küzdött a közös csecsemőjükért a válásuknál. Az apuka volt az ügyfelem, aki éjjel-nappal dolgozott azért, hogy a lehető legjobb körülményeket meg tudja teremteni a kisbabának, és végül megnyertük a felügyeleti jogot. Csecsemő esetén ritka, hogy nem az édesanya mellett dönt a bíróság, itt voltak problémák az anyával, ezért is küzdöttünk nagyon az apukával, a háttérben a nagymamával.

Dr. Sass Rita

Dr. Sass Rita

Sokszor a váló felek is igénybe vesznek pszichológust maguk vagy a gyerekük részére, ez sokat segíthet, de én is tudok ajánlani jó pszichológust, mediátort. Ne adj’ isten büntetőügyvédet is, ha odáig fajulnak az események.

Ha egyikük bántja a másikat?

Testi sértésnél. Vagy annak látszatánál.

Az mit jelent?

Azt, hogy belerúgok az asztalba, és azt mondom, hogy a válófélben lévő házastársam elvert, megrúgott. A „rúgásról” persze gyorsan látlelet is készült.

Ki lehet deríteni ilyenkor az igazságot? Mindkét fél totálisan mást állít majd.

Ki lehet. Sokszor ezek nem jutnak el vádemelésig, de hangulatkeltésnek jók.

Látja egy testi sértéssel megvádolt ügyfele szemében az igazat, ha azt mondja önnek, nem bántott senkit?

Persze.

Vissza lehet támadni?

Többször előfordulnak alaptalan vádaskodások egy válásnál mindkét oldalról, de nem feltétlenül kell felvenni azt a stílust, azt a módszert, amit a másik fél képvisel. Abszolút nem. Könnyen megdőlhet bárkinek a szavahihetősége kitalált történetekkel.

Kép: Getty Images

Kép: Getty Images

Férjek vagy feleségek az ügyfelei nagyobb számban?

Fele-fele arányban.

Klasszikus filmes közhely, hogy férfi vádlottakat női ügyvédek képviselnek. Érdemes nem alapján választani ügyvédet? Szólhat bármilyen érv egy nő vagy férfi ügyvéd mellett a válóperben?

Szerintem ez nem érv, mondom én. Közben egészen meglepő okok miatt választják egyesek ezt vagy azt az ügyvédet. A szakmai felkészültség mellett sokszor szimpátia vagy bizalom kérdése a képviselet. Ugyanakkor előfordul, hogy sokszor egészen meglepő okok állnak az ügyvédválasztás mögött.

Kíváncsi vagyok. Például?

Egy feleség keresett meg, hogy képviseljem. Azért döntött mellettem, mert a férjének Rita nevű szeretője volt. Én is Rita vagyok.

Érdekes odaszúrás.

Úgy gondolta, akkor ő is egy Ritával jelenik meg a bíróságon, egy Rita nevű ügyvéddel. De az is létező jelenség, hogy férfiként női ügyvédet akarnak a válásban.

Egyéb szokatlan érv az ügyvédválasztás mellett?

Olyan indok is volt férfi részéről, hogy én, mint nő, majd jobban átlátom, hogy a felesége fejében mi járhat. A férj ügyfelem a szemembe mondta, én majd jobban értem a női gondolkodást.

Kép: Getty Images

Kép: Getty Images

„A válópernek már nem része a vagyonmegosztás”

Válásról dönt egy házaspár – melyek az első és kötelező teendőik?

A legjobb, ha fennmarad a kommunikáció a házasfelek között. Előremutató, ha továbbra is beszélnek egymással, ugyanis olyan fontos kérdésekben kell megegyezniük, mint a közös gyerek, a közös vagyon, az eddigi közös otthonuk és a részben közös jövőjük. Például az egy vagy több gyermek felügyeleti joga, az iskoláztatásuknak a költségei stb. Célszerű felkeresni egy ügyvédet, aki alapvető tájékoztatással kezdi a képviseletet.

Egy ideje külön ügy a családok és a vagyontárgyaik szétszálazása.

A válópernek már nem része a vagyonmegosztás, tehát a vagyonuk megosztása nélkül is elválhatnak ma házaspárok Magyarországon. Az ma már csak egy lehetőség a feleknek, hogy ha szeretnék, akkor rendezik a válás alkalmával a vagyonmegosztást is. De akkor is teljesen külön megállapodást kell kötni a vagyon megosztásáról. Ha a válásban (pl. a gyerekkel kapcsolatban) és a vagyonban (pl. a közösen használt ingatlanban) sincs megállapodás közöttük, akkor az két külön per lesz.

Elegánsan egyedi bosszút állt a megcsalt feleség

KÉP: Getty Images

Miben célszerű a leggyorsabban megegyezni?

A kiskorú gyermek szülői felügyeleti jogában, a kapcsolattartásban, a gyermektartás díjában. Kötelezően elrendezendő kérdés még a válóperben az utolsó, közösen használt ingatlannak a további használata.

Lehetséges objektíven meghatározni, hogy ki a jobb szülő, ha mondjuk anya és apa is példás szülőként nevelte korábban – addig együtt – a gyerek(ek)et? Gyakorlatilag ez a kérdés dönt a felügyeleti jogról.

Meg lehet állapodni úgy is, hogy fele-fele arányban van a gyerek a két félnél, a költségeket is együtt viselik. Ha vita van, akkor minden esetben pszichológust rendel ki a bíróság, aki a szülőket és a gyerekeket is meghallgatja (3 éves kor felett). Készül szakvélemény a nevelési képességekről, ezt megkapja a bíróság, amely ezt erőteljesen figyelembe veszi több más fontos körülménnyel együtt.

Az anyáknak vagy az apáknak ítélik meg nagyobb számban a felügyeleti jogot a bíróságok Magyarországon?

Nehezen mondom ki, de ha az anyukánál nincs semmilyen rossz körülmény, vagy extrém élethelyzet vagy életstílus (drogfogyasztás, éjszakai kimaradozások stb.), akkor lehet, hogy nagyobb eséllyel kapja meg a gyereket. Azonban

pozitív változásként tapasztalom sok esetben, hogy a bírói gyakorlat az apák jogaira is egyre nagyobb hangsúlyt fektet,

 tehát már nem annyira egyértelmű a helyzet, mint pár éve.

Minél idősebb a gyermek, annál nagyobb az apák esélye?

Nagy általánosságban ez a tapasztalat. Sokszor mondja ki a bíróság, hogy mindkét szülő alkalmas, de ilyenkor is dönt valamelyikük mellett. Ezért is jobb, ha már ezt megelőzően közösen tudunk mindkét fél számára megfelelő egyezséget kötni magunk között, a bíróság pedig csak rábólint.

A házasságok és a válások száma Magyarországon

Összesen 50 150 házasság köttetett 2023-ban a KSH szerint, ami 2015 óta a legalacsonyabb szám, különösen szembetűnő a visszaesés az elmúlt néhány évhez képest: 2019 és 2022 között 72-64 ezer pár fogadott örök hűséget egymásnak.

Kép: Getty Images

Kép: Getty Images

Pusztán a számot nézve majdnem rekordkevés a válás is, 16 700 pár döntött a házasság felbontása mellett 2023-ban. Ennél kevesebben csak 2020-ban váltak el a házastársuktól Magyarországon, akkor 14 979 párnál mondta ki a hivatalos kapcsolat végét a bíróság.

Ezt megelőzően egyedül 1960-ban vált el 15 ezernél kevesebb házaspár.

„A lúzer exférj is fizet”

Igaz, hogy vagyonelosztásnál többnyire 50-50 százalék közelében dönt a bíróság még akkor is, ha egyikük nagyon sok pénzt keresett évtizedeken át, míg a másik fél csak a töredékét tette be a közös kasszába?

Házastársaknál semmit nem befolyásol, hogy ki mennyit keresett. A törvény abból indul ki, hogy minden közös,

és ennek az ellenkezőjét lehet – kell – bizonyítani. A fizetések, a milliós évenkénti bónuszok közös vagyon, még ha hosszú időn át akár öt az egyhez is tették be a pénzt a házasságukba.

A szülőktől kapott milliók, vagy az öröklés már külön vagyon, ezeknél lehet bizonyítani, hogy ki mennyit vitt be a házasságba. A nagyszülőktől kézbe adott papírpénzmilliókat nehezebb bizonyítani, bár a hagyatéki tárgyalásnak nyilván már megkérdőjelezhetetlen nyoma van.

Mi a helyzet a hitelekkel? Különösen az akár tizenmilliós ingatlanhitelekkel?

A nagyobb összegű lakáshitelek jellemzően egyik fél nevén vannak, míg ilyenkor a másik fél jellemzően adóstárs. A tartozás közös tartozás, ahogy a vagyon is közös vagyon.

A közös lakásból kizárhatja egyik fél a másikat, mert annyira nem bírja már nézni a képét?

Nem. Amíg meg nem egyeznek a lakáshasználatban, ugyanúgy jogosultak mindketten használni az ingatlant, amiben addig együtt éltek.

Ha esetleg agresszióba csap át az együttélés, vagy az állandó és durva veszekedések a gyerek kárára vannak, minél előbb meg kell szüntetni ezt a helyzetet. Erre peren kívül az ügyvédek gyorsan képesek lehetnek, persze, az ügyvéd nem szólíthatja fel a másik felet. Lehet kezdeményezni azonnali intézkedést, a bíróság meghatározza rövid időn belül, hogy melyik válófél hagyja el a közös ingatlant minél előbb. Ennek pár hét a jellemző időtartama.

Ha megkérdeznénk most az utcán az embereket, hogy mi a tartásdíj, szerintem a többség azt válaszolná: a válás után a férfi által a nőnek fizetett összeg havi utalással. Így van ez a valóságban is?

Hát, igen. Ez a gyakoribb.

Elegánsan egyedi bosszút állt a megcsalt feleség

Tegyük fel, hogy az anya kapja meg a gyerek felügyeleti jogát, ráadásul ő háromszor többet keres az apánál. A volt férj akkor is fizet?

Mindenképpen fizet az apa, ha az anyához került a felügyeleti jog. A tartásdíjról le sem lehet mondani, a jogszabály előírja a gyerek érdekében. Nincs olyan, hogy én rengeteget keresek, ezért nem kérem a lúzer volt férjemtől a pénzt, köszönöm.

Egyik fél mindenképpen fizet?

Így van. Kivéve, ha váltott nevelésről egyeztek meg heti váltásban. Akkor mindenki 50-50 százalékban a saját idejében gondoskodik a gyerekéről. Akkor alapvetően nincs tartásdíj. De itt is van egy kivétel: ha olyan nagy a jövedelmi különbség, akkor itt lehet egy ún. kiegészítő tartásdíj, amit a jóval többet kereső fizethet a másiknak. Erről már le lehet mondani.

Az a fontos és megjegyzendő szabály, hogy ha a kapcsolattartás nem 50-50 százalékos, akkor mindenképpen fizet valaki.

Mi történik akkor, ha már régen elváltak a szülők, a gyerek közben elmúlt 18 éves, és drága egyetemre nyert felvételt. Ki fizeti az akár többmilliós tandíjat?

Nagykorú tartás is van.

Hogy micsoda? Nagykorú tartás?

A tartásdíj alapvetően a gyermek 18 éves koráig tart. De szinte kivétel nélkül beáll a tartásdíj-kötelezettség a továbbtanuló nagykorú gyereknél. Jellemzően az első diploma megszerzéséig tart a tartásdíj, de maximum 25 éves korig.