Life FIRSTCLASS 2024. 06. 27.

Az életeddel játszol, ha így napozol

A legfrissebb kutatások szerint 80 százalékban a nap UV-sugárzása a felelős több, a bőrrel kapcsolatos egészségügyi problémáért. Hogyan védekezzünk szakszerűen? Elmondja a szakértő.

A nyári hónapokban mindenki szívesen tölti az idejét kint a természetben vagy vízparton. Fontos, hogy tisztában legyünk a napsugárzás esetleges veszélyeivel, ugyanis a túlzott UV-sugárzás rövid és hosszú távon is ártalmas, így hatékonyan kell védekezni ellene. Elengedhetetlen a megfelelő napvédő ruházat és napszemüveg viselete, de ezek csekély védelmet biztosíthatnak (anyagösszetételtől függően körülbelül 10-es faktorszámnak felel meg), illetve nem fedik a teljes testet, ezért, ha szabadba megyünk, elengedhetetlen a bőrtípusunknak megfelelő napvédő készítmény használata.

A boltok polcain már számtalan fényvédő készítményt találunk, a krémállagúaktól kezdve, a spray-formulán át egészen a stiftekig, így mindenki megtalálhatja a neki tetsző változatot. Ugyanakkor van néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt a bevásárlókosarunkba dobnánk egy terméket.

Faktorszám

A faktorszám a tévhitekkel ellentétben nem azt mutatja meg, hogy hány percig véd a krém, hanem azt, hogy hányszorosára nő a bőr természetes védekezőképessége a készítmény segítségével. Az egyéni „alap” védelmi idő eltérő a különböző bőrtípusoknál. A legérzékenyebb bőr esetén már akár 5-10 perc alatt is megjelenhet a bőrpír védelem nélkül, viszont egy megfelelő mennyiségben használt SPF 30-as fényvédő készítménnyel ez az idő ideális esetben 5×30 percre, azaz két-három órára kitolható. Tavasszal, kora nyáron magasabb faktorszámú készítmény javasolt, míg a lebarnult bőr esetén csökkenthető a faktorszám.

Az életeddel játszol, ha így napozol

Megfelelő használat

Ha kiválasztottuk a megfelelő faktorszámú készítményt, nagyon fontos, hogy azt egyenletesen és elegendő mennyiségben vigyük fel a bőrre napozás előtt. 1,5-2 óránként ismételjük meg a krém vagy spray alkalmazását. A napkrémek mennyiségén nem érdemes spórolni.

“Talán meglepő, de a legnagyobb probléma jellemzően nem a megfelelő készítmény kiválasztásával van, hanem azzal, hogy az emberek gyakran a töredékét használják a javasolt mennyiségnek és nem kenik újra megfelelő időközönként. Így az nem tudja biztosítani a flakonon feltüntetett védelmet, illetve izzadással és törölközéssel lekopik” – mutat rá Dr. Kelen Ákos szakgyógyszerész, a Dr. Kelen kozmetikumok termékfejlesztője a fő problémára.

Az életeddel játszol, ha így napozol

UV-A és UV-B ellen is védjen

A megbízható napvédő készítménynek UV-A és UV-B védelemmel is rendelkeznie kell. Az UV-B sugarak felelősek a barnulásért, illetve túlzott napozás esetén a napégésért, míg az UV-A sugarak a bőr idő előtti öregedését és egyéb bőrkárosodások kialakulását okozhatják. A faktorszám csupán a készítmény UV-B védelmére utal. A megfelelő UV-A védelmet külön kis ikonnal kell jelezni a terméken, így erre feltétlen figyeljünk, és csak olyan terméket vásároljunk, amelyen az UV-A-karika jelölés megtalálható.

Válasszunk vízálló készítményt, mivel ezek strandolás és izzadás során is megbízható védelmet nyújtanak a bőrnek. Javasolt tartósítószer-mentes készítmény használata, elkerülve ezzel a felesleges mesterséges anyagokat. A gyermekek bőre különösen érzékeny, ezért számukra a speciálisan kifejlesztett gyereknaptejek ajánlottak, amelyek magasabb védelmi faktort és kíméletesebb összetevőket tartalmaznak, illetve fokozottan vízállók, megfelelően védik a gyerekek bőrét pancsolás közben is. A gyermekfényvédőket érzékeny bőrű felnőttek is bátran használhatják.

Az életeddel játszol, ha így napozol

A napvédő krém megfelelő felvitele legfeljebb 5-10 percet vesz el a napunkból. Ha belegondolunk, hogy ezzel számos egészségügyi kockázattól, valamint az idő előtti öregedéstől kímélhetjük meg magunkat, akkor nem is tűnik olyan nagy energiabefektetésnek, így nem ezen az időn érdemes spórolnunk a napi rutinunkból.

Forrás: Dr. Kelen
Kép(ek) forrása: Getty Images