Life FIRSTCLASS 2024. 07. 05.

Pár ezres befektetéssel menthető az elúszó nyaralás

Felpörgött a nyaralási szezon, ez jól látszik az utasbiztosításokon is. Egy jó biztosítás segíthet késés vagy járattörlés esetén is.

Idén júniusban közel 28 ezer utasbiztosítást kötöttek a Netrisknél, ami 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Míg az utasbiztosítások átlagdíja 11 800 forint volt júniusban, ez lényegében megegyezik a tavaly júniusi 11 900 forinttal, ugyanakkor magasabb a májusi 8900 forintnál – közölte a társaság.

Adataik szerint a díjak közti különbség azzal magyarázható, hogy júniusban hosszabb utazásokra kötöttek biztosítást az érintettek, mint májusban. Jelenleg Olaszország és Horvátország a legnépszerűbb célpont az utasbiztosítással nyaralók körében, előbbi 18, utóbbi 14 százalékos részesedéssel rendelkezett a júniusban megkötött szerződéseket nézve. A harmadik Németország volt 13 százalékkal, szemben az egy évvel korábbi 5 százalékos aránnyal. A növekedés a németországi labdarúgó-Európa-bajnoksággal magyarázható.

Az utasbiztosítási szerződést kötők 41 százaléka tengerparti nyaralásra, míg 27 százalékuk városlátogatásra utazott külföldre. Tavaly júniushoz hasonlóan átlagosan 7 napra szóltak a biztosítások.

Változás történt az autós és repülős utazásokat tekintve. A tavalyi 43 százalékról 38 százalékra csökkent az autós nyaralások részesedése, a repülősőké pedig 43 százalékról 48 százalékra emelkedett. A tengerparti nyaralások több mint felére, 56 százalékára repülővel mennek az utasok, míg a városlátogatások esetében az arány már 62 százalékos.

Kiemelendő, hogy repülős utazásoknál a megfelelő utasbiztosítások a járatkésésekre- és törlésekre is védelmet nyújtanak. Ilyenekre szinte nap mint nap van példa a repülőtereken. A járatkésésre fizetett összegek akár a személyenkénti 100 ezer forintot is meghaladhatják egyes biztosítók esetében. Fontos azonban, hogy ezek a biztosítások csak addig érvényesek, ameddig az utas kötötte. Azaz, ha péntekig szól egy biztosítás, és a járatkésés miatt szombat hajnalra ér valaki haza, akkor a szombati napra is kell, hogy biztosítással rendelkezzen.

Forrás: Netrisk
Kép(ek) forrása: Getty Images