Life Fehér Patrik 2024. 08. 13.

Ezért érzed finomabbnak az olvasztott sajtot

Neked is jobban bejön az olvasztott sajt a simánál? Tudományos magyarázat is van arra, miért érezzük ezt így.

Minden pizzareklám alfája az a képsor, ahol kiemelnek egy szeletet, a sajt pedig végeláthatatlanul nyúlik. Hatásos eszközről van szó, mely beindítja a nyálelválasztást – ezek a felvételek annyira népszerűek, hogy csak Instagramon közel 300 ezer felvételt találunk a #cheesepull hashtag alatt.

A boldog élet titkának tartott ételt sokan valóban finomabbnak tartják olvadt formában. Nem véletlenül érzünk így, a tudomány is alátámasztja, hogy némi hőkezelést követően tényleg más, az emberek számára ízletesebb lesz a sajt.

A titok nyitja a zsír, melyet imádunk, akár tetszik, akár nem. Hőkezelés hatására a sajt szerkezete megváltozik, és a tejfehérjék által korábban csapdába tartott zsiradékok előtérbe kerülnek. Ekkor válik krémesebb állagúvá is az étel.

Persze nem minden sajt reagál ugyanúgy a melegítésre, a nagyobb zsírtartalmú sajtok természetesen lágyabbá és krémesebbé válhatnak. Ezen felül az ízt befolyásolhatják a laktóz és a fehérjék aránya, valamint a sajtban megtalálható baktériumok is. Melegítés hatására olyan aminosavak is előtérbe kerülhetnek, mint a glutamát, melynek az íze hasonlít az umamire, az ötödik alapízre.

Forrás: IFLScience
Kép(ek) forrása: Getty Images