Life Kovács Miklós 2024. 09. 13.

Rekord az űrben, sosem voltak még fenn ennyien

Sose volt még ekkora "tömeg" az űrben lebegve, jelenleg 19 ember tartózkodik Föld körüli pályán, ez pedig új rekord ebben a kategóriában.

Az utóbbi években újra lendületet kapott az űrutazás, az űrsiklók nyugdíjazása után kereskedelmi szereplőkkel és új űrhatalmak csatlakozásával egyre szaporodnak a legénységgel induló rakéták. Az új rekordot szeptember 11-én állította be az orosz Szojuz űrkapszula három tagú személyzete, amikor elindultak a nemzetközi űrállomás felé. Ezzel megdőlt a tavalyi rekord, amikor 17-en keringtek a Föld körül.  

A Szojuz legénysége, Don Pettit, Alexej Ovcsinin és Ivan Vagner az ISS-en tartózkodó kilenc főhöz csatlakozott. Őket a NASA részéről s Michael Barratt, Tracy Caldwell-Dyson, Matthew Dominick, Jeanette Epps, Barry Wilmore és Suni Williams várta, valamint az orosz kozmonauták, Nyikolaj Csub, Alekszandr Grebenkin és Oleg Kononenko.

Wilmore és Williams számára keserédes a rekordhoz való hozzájárulás, hiszen ők a meghibásodott Boeing Starliner űrkapszulával tértek volna haza már korábban. Biztonsági okokból ezt az eszközt üresen küldték vissza a Földre.  Nekik februárig várni kell a következő “fuvarra”. 

Mellettük a kínai Tienkung űrállomáson tartózkodik három űrhajós, de az igazi rivaldafény most a SpaceX által indított Polaris Dawn misszióra vetül. A küldetés során fellőtt Crew Dragon űreszközben négyfős legénység tartózkodik, Jared Isaacman, Sarah Gillis, Scott Poteet és Anna Menon, az előbbi kettő pedig már túl van az első kereskedelmi űrsétán, ráadásul az Apollo-missziók óta jutottak legmesszebb a Földtől, 1400 kilométerre eltávolodva bolygónktól.

Forrás: space.com
Kép(ek) forrása: nyitókép: NASA/Getty Images