Azt már pontosan tudjuk, mit eszik a magyar karácsonykor, és korábban már azt is megmutattuk nektek, milyen egészen fura ünnepi étkezési szokások uralkodnak néhány külföldi országban. Most olyan, hagyományosnak mondható külföldi fogásokat hoztunk nektek, melyek közül párat mi is szívesen megkóstolnánk.
A nagyon vallásos Lengyelországban a december 24. még húsmentes, de az ünnepi vacsora így is hagyományosan 12 fogásból áll, a 12 apostolt és az év 12 hónapját szimbolizálva. Ezek közül az első a barszcz. Egy zöldségleves-alaplé az alap, melyet megszínez a beletett cékla. A tartalmat gombával töltött tészta adja
A Fülöp-szigeteken bibingkával indítják a 24-i reggelt. Ez egy rizslisztből készült süti, melyben kókusztej, tojás és vaj is található. A prémiumváltozatok tetejére sajtot is olvasztanak, sós kacsatojást tesznek vagy kókuszreszeléket szórnak
Egészen hétköznapi ünnepi sütinek tűnik a szicíliai buccellato. A karácsonyi ebéd zárófogását fügetöltelék, mandula és fenyőmag is ízesíti, jellegzetes aromáját azonban a marsala nevű, kifejezetten erős bortól kapja, melyet még sütés előtt kevernek a tésztához
Kattints az alábbi képre a többi fogás megtekintéséhez!
7 fotó megtekintése
A sorpotel egy magyar szemmel furán fűszerezett pörkölt - nem is itthon eszik, hanem India nyugati részén, Goa környékén. Itt leginkább a portugál gyarmatosítók miatt ünneplik egyáltalán a karácsonyt, és valahogy az ő receptjük keveredett a helyi szokásokkal. Így született meg a disznópörkölt fahéjas-köményes-csilis fűszerezéssel
Fotó megosztása:
Ha nem szívesen koccintasz alkohollal az ünnepek alatt, a ponche navideño lehetne a te italod, legalábbis Mexikóban. Neve karácsonyi puncsot jelent, melynek összetevői közt guava, alma, nyers cukornád, fahéj és hibiszkusz szerepel. Aki pedig alkohollal szereti, az mindezt felönti tequilával
Fotó megosztása:
A sopa de galets kagylótészta-levest jelent spanyolul. Spanyolországban a katalánok eszik ezt nagy kedvvel, és mi sem tennénk másképp: a lassan készülő marha-, csirke- és disznócsontleves alapba frissen darált marha- és disznóhúsból gyúrt apró golyókat dobálnak, valamint a régió híres tésztáját
Fotó megosztása:
Norvégia nyugati partjainál december 24-én belengi az utcákat a tűzön sütött, füstölt bárányhús illata. Ez a pinnekjøtt, a bárányborda, melyet leggyakrabban répapürével és vörösáfonyából készült lekvárral szolgálnak fel
Fotó megosztása:
A nagyon vallásos Lengyelországban a december 24-e még húsmentes, de az ünnepi vacsora így is hagyományosan 12 fogásból áll, a 12 apostolt és az év 12 hónapját szimbolizálva. Ezek közül az első a barszcz. Egy zöldségleves-alaplé az alap, melyet megszínez a beletett cékla. A tartalmat gombával töltött tészta adja
Fotó megosztása:
A Fülöp-szigeteken bibingkával indítják a 24-ei reggelt. Ez egy rizslisztből készült süti, melyben kókusztej, tojás és vaj is található. A prémium változatok tetejére sajtot is olvasztanak, sós kacsatojást tesznek vagy kókuszreszeléket szórnak
Fotó megosztása:
Egészen hétköznapi ünnepi sütinek tűnik a buccellato, mely Szicíliáról származik. A karácsonyi ebéd zárófogását fügetöltelék, mandula és fenyőmag is ízesíti, jellegzetes aromáját azonban a marsala nevű kifejezetten erős bortól kapja, melyet még sütés előtt a tésztához kevernek
Fotó megosztása:
Forrás:
National Geographic
Kép(ek) forrása:
Getty Images