Magic Fehér Patrik 2023. 08. 01.

Nem hinnéd, de itt van a világ legnagyobb fagyizója

Egykor a fél világból hordták ide a legjobb fagyikat, de manapság is lenyűgöző a hely.

Ha fagyi, akkor Olaszország – gondolhatnánk mi, európaiak, hogy a gelatónak messze földön nincs párja. Holott, ha pusztán méreteket nézünk, akkor a világ fagyifővárosa Kubában van, Havanna központjában, ráadásul minőségben is az elsők között van a hely.

Itt található a világ legnagyobb fagyizója, a Coppelia Park, melyben egyidejűleg 600 vendég hűtheti le magát valamilyen hideg finomsággal, naponta pedig 30 ezren is megfordulnak itt. A hely manapság elmarad régi fényétől, volt olyan időszak a történelem során, amikor egyidejűleg ezer embert is ki tudtak szolgálni.

Meglepő hely ad otthont a világ legnagyobb fagyizójának

A hatalmas projekt 1966-ban szökkent szárba: minden egy máig álló, kétemeletes pavilon építésével kezdődött, ez adott és ad máig otthont a fagyiárusoknak. Az ötlet Fidel Castro diktátoré volt, aki a kommunista forradalom után fagyizással akart ünnepelni, és nem mellesleg az ország népét lekenyerezni viszonylag olcsón.

A terv annyira bejött, hogy állandósult a fagyiközpont. “Így mutatjuk meg, hogy mindent jobban tudunk csinálni, mint az amerikaiak” – fogalmazott egyszer a létesítmény kapcsán Castro. Az állítás tartalmát persze meg lehet kérdőjelezni, de tény, hogy a Coppelia Park igazi kuriózum volt: szárazjeges konténerekben érkeztek a szocialista tábor különböző országaiból a legjobb és legfinomabb hideg nyalánkságok, melyeket aztán itt szolgáltak fel. A virágkorban egy időben 26 különböző íz volt a kínálatban.

Meglepő hely ad otthont a világ legnagyobb fagyizójának

A Szovjetunió felbomlása után Kuba gazdasága is összeroppant, így a fagyikultusz jövője is kérdőjelessé vált. Castro jó populista módjára azonban úgy határozott, a fagyi kiemelt fontossággal bír, így inkább az emberek vajfejadagját csökkentették annak érdekében, hogy legyen mit nyalni.

Meglepő hely ad otthont a világ legnagyobb fagyizójának

Nagyjából ekkor állt be a mai állapotra a fagyihelyzet, de a hely még így is megőrizte világelsőségét, ami a méreteket illeti. A Coppelia Park ma népszerű turistalátványosság, de rengeteg gyerek is itt ünnepli a szülinapját, fiatal párok pedig előszeretettel járnak ide randizni.

Forrás: Oddity Central
Kép(ek) forrása: In Pictures Ltd./Corbis via Getty Images