Magic Fehér Patrik 2023. 12. 21.

Nem hiányozhat egy modern luxusbirtokról egy ilyen sportpálya

A magyar szemmel sokszor felfoghatatlan méretű luxusingatlanokhoz tartozó extralista átalakulóban van. A hatalmas kertekbe a gazdag tulajdonosok egy egészen új sportághoz építtetnek pályát.

Számtalan alkalommal olvashattátok akár a First Classon is, amikor különféle luxusingatlanok kerülnek szóba, hogy mi minden terül el leggyakrabban a hozzájuk tartozó udvaron, birtokon. A szinte kötelező medence mellett mindig van valamilyen sportpálya is: ritkább esetben kosárpálya, gyakrabban teniszpálya, ahogy ezek a példák is mutatják.

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ez már nem mondható igazán trendinek napjainkban. A Business Insider által megkérdezett ingatlanszakértők egybehangzó véleménye szerint a vevők korábbi kedvence sem a tenisz volt már, hanem a nálunk kevésbé ismert pickleball, mely a tenisz, tollaslabda és asztalitenisz elemeit vegyíti.

A pickleballt azonban kis túlzással el is felejthetjük, mielőtt megtanultuk volna. Az új népszerű sport a gazdag ingatlantulajdonosok körében a padel. Ez egy mexikói eredetű sport, melyet Enrique Corcuera talált ki 1969-ben. A férfi átalakította a fallabdaütőjét, és azzal vonult ki egy bekerített teniszpályára játszani.

Nem hiányozhat egy modern luxusbirtokról egy ilyen sportpálya

A játékot párok játsszák egymással szemben egy 10*20 méteres “miniteniszpályán”, speciálisan a sportág számára kifejlesztett padelütővel és labdával. A padelütő jóval könnyebb, mint a teniszütő, könnyebben is kontrollálható vele a játék. A küzdőteret üvegfal és részben kerítés veszi körül, a két térfelet pedig háló választja el, épp úgy, mint a teniszben. Játékszabályai megegyeznek a teniszével, annyi kiegészítéssel, hogy az oldalsó és a hátsó falat is be lehet vonni a játékba, a falról visszapattanó labdának is van szerepe a játékban.

Becslések szerint jelenleg több mint 25 millióan padeleznek a világ több mint 90 országában, míg a padelpályák száma évente több mint 20 százalékkal növekszik. A CNN például a világ leggyorsabban növekvő sportjának is nevezte, és mint ilyenből, nem maradhatnak ki a tehetősek sem.

 

A Business Insidernek nyilatkozók elmondták, a sportágat Floridában például az odaköltöző európaiak és dél-amerikaiak honosították meg, míg egy ingatlanfejlesztő elmondta, felméréseik egyértelműen rávilágítottak arra, hogy új luxusingatlan-projektjüknél ezzel is számolniuk kell. Kivitelezőcégek vezetői is arról meséltek, hogy a nagy villák mellett található tenisz- és pickleball-pályákat elkezdték átalakítani padelpályákká.

Immár tudják, hogy napjaink tökéletes luxusotthonának kertjében padelpályának kell lennie. Nemrég azt is bemutattuk, mik a belsővel kapcsolatos elvárások:

Forrás: Business Insider, magyarpadel.com
Kép(ek) forrása: Getty Images