Magic FIRSTCLASS 2024. 05. 12.

Szokatlan szerepben tér vissza a Vasember

Robert Downey Jr. szeptemberben debütál a Broadwayn a McNeal című új darab főszerepében.

A Pulitzer-díjas Ayad Akhtar színművét Bartlett Sher rendezi. A darabban a Vasember filmek sztárja, Robert Downey Jr. Jacob McNealt, a tehetséges, leendő irodalmi Nobel-díjasként emlegetett írót alakítja, aki éppen új regényén dolgozik. Ugyanakkor nyomasztja, hogy elhidegült a kapcsolata a fiával, és egészségtelenül rajong a mesterséges intelligenciáért.

A McNeal premier előtti bemutatói szeptember 5-én kezdődnek a New York-i Vivian Beaumont Színházban. A premiert szeptember 30-ra tűzték ki, az előadást november 24-ig játsszák.

A színmű további szereposztását később jelentik be. Az előadás producere a Lincoln Center Theater és a Team Downey, a színész által alapított produkciós cég – írta a Variety.

Az 59 éves Robert Downey Jr. idén nyert Oscar-díjat az Oppenheimer című filmben nyújtott alakításáért. Jelenleg az HBO A szimpatizáns című minisorozatában láthatják a nézők, és Hitchcock Vertigo című klasszikusának készülő remake-jében is játszik majd.

Robert Downey Jr.

A nemrég Oscar-díjassá volt, kétszeres BAFTA- és többszörös Golden Globe-díjas amerikai színész már fiatalon kritikailag és a közönség által is elismert színész volt, ezután drogproblémái miatt pályafutása hanyatlásnak indult, majd a 2000-es évektől ismét sikereket aratott a filmvásznon. 2008-ban felkerült a Time magazin “A világ 100 legbefolyásosabb embere” listájára. 2013 és 2015 között a Forbes listáján a legjobban fizetett hollywoodi színész volt.

Ötévesen debütált színészként apja, Robert Downey Sr. Pound (1970) című filmjében. Ezt követően a fiatal színészekből álló Brat Pack csoport tagjaként feltűnt a Különös kísérlet (1985) és a Fagypont alatt (1987) című filmekben. 1992-ben a címszereplőt formálta meg a Chaplin című életrajzi filmben, mellyel BAFTA-díjat nyert és megszerezte első Oscar-jelölését. 1999-től drogok miatt pár évet börtönben töltött, majd csatlakozott az Ally McBeal sorozat szereplőihez, kiérdemelve egy Golden Globe-díjat. Egy újabb, droghasználattal összefüggő letartóztatás után kirúgták a sorozatból.

 

2003-ban barátja, Mel Gibson főszerepet adott neki Az éneklő detektív című zenés filmvígjátékban, ezt követte a Durr, durr és csók (2005), a Zodiákus (2007) és a Trópusi vihar (2008) – utóbbival második Oscar-jelölését is megszerezte. Világhírnévre Tony Stark/Vasember szerepében tett szert a Marvel-moziuniverzum tíz filmjében, elsőként a 2008-as A Vasember című szuperhősfilmben. Címszerepet játszott Guy Ritchie Sherlock Holmes (2009) és Sherlock Holmes 2. – Árnyjáték (2011) című filmjeiben, előbbivel Golden Globe-díjat nyert.

Forrás: Variety, Wikipédia
Kép(ek) forrása: Getty Images