Magic Erdős Norbert 2024. 07. 09.

“Szemétdombra” állítják a párizsi olimpikonokat

Idén nyáron az olimpia és paralimpia legjobbjai érmeiket ételes dobozokon és műanyagfalkonok állva vehetik át. Persze nem úgy, ahogy gondolod.

Néhány hónapja írtunk arról, hogy a párizsi olimpiai faluban készülő ételeknél és azok tálalásánál, fokozottan figyelnek a fentarthatóságra, az érmekbe az Eiffel-torony hulladéka kerül, most pedig kiderült még egy dolog, ami miatt rásüthetjük a “zöld” bélyeget a 2024. évi párizsi olimpiai játékokra.

Ez az első alkalom, hogy olimpiai játékokon 100 százalékban újrahasznosított műanyagból készült dobogókat használnak. A szürke színű, főként eldobható műanyag ételtárolókból készült pódiumokat a Párizs külvárosában található Le Pavé startup készíti műhelyében, amely korábban egy acélöntöde volt.

Ez ez még nem minden: a cég 11 ezer lelátói széket is gyártott két sportarénába, amelyeket kimondottan az olimpiai játékokra építettek. Ezeket az székeket használt samponosflakonokból és több millió színes kupakból készítették.

Néhány évvel ezelőtt a cégnek mindössze három alkalmazottja volt. Az olimpiai szervezők váratlan megkeresése után azonban egy igen komoly szerződést kötöttek, és a vállalat 34 főre bővült, két új üzemet is nyitottak.

Marius Hamelot, a Le Pavé egyik alapítója a The New York Timesnak elmondta, hogy már tanulmányai során sokat kísérletezett: például elektronikai hulladékból (régi kávéfőzők, telefonok) származó műanyagot aprított turmixgéppel, majd olvasztott pizzasütővel. A Le Pavét 2018-ban alapították, a cég egy sor innovációs versenyt nyert, szabadalmat jegyeztetett be, így aztán felkérést kapott a 2024-es játékok infrastruktúráját felügyelő francia cégtől, amelynek célja a “zéró hulladék” előállítása az olimpiai játékok alatt.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Le Pavé® (@le.pave) által megosztott bejegyzés

 

A Le Pavé 50 helyi újrahasznosító céggel dolgozott együtt, hogy összegyűjtsék a székekhez és pódiumokhoz használt műanyagot, tucatnyi prototípussal kísérletezve, mielőtt 2022-ben végleges megállapodást kötöttek az olimpiai szervezőivel.

A projektbe számos iskolát bevontak, és körülbelül 1700 iskolás gyűjtött egymillió sárga kupakot, amelyeket a fekete-fehér lelátói székeknél színes díszítőelemekként használtak fel.

A cég összesen 100 tonna újrahasznosított palackot és kupakot használt fel a 11 ezer lelátói székhez. Az olimpiai győzelmi dobogóként használt pódiumokhoz 18 tonna újrahasznosított műanyagot használtak.

Az újrahasznosítási folyamat ugyan hagy némi ökolábnyomot, beleértve az olvasztókemencék fűtését és a műanyagok aprítását, de  hangsúlyozzák, hogy így is sokkal kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki, mint szűz műanyag használata mellett történne.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Le Pavé® (@le.pave) által megosztott bejegyzés

 

 

Forrás: The New York Times
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images/ NurPhoto /Contributor