Style Fehér Patrik 2023. 10. 13.

20 évig készült ez a luxusóra

A jó munkához idő kell, vallhatják a Girard-Perregaux-nál, ennyi időbe telt legújabb órájuk tökéletesítése.

Azt gondolhatnánk, hogy a svájci órák már nem tudnak újat, innovatívat mutatni, de ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk. A manufaktúrák, mesterek és a nagyobb cégek is folyamatosan dolgoznak újdonságokon, melyekkel még tovább erősíthetik a messze földön híres pontosság hírét és tényét.

A Girard-Perregaux márka az utóbbi időben az Aston Martin Forma-1-es csapatának támogatójaként került rivaldafénybe, de órás berkeken belül jól ismert az 1791-es alapítású márka. 2013-ban az órák Oscar-díjának számító Aguille D’Or-t is elnyerték a Föld legfontosabb órás eseményén, a Grand Prix d’Horlogerie de Genève-en. Annak az órának a különlegessége abban rejlett, hogy újfajta szerkezetet dolgoztak ki, kiküszöbölve a járástartalék lecsökkenésével olykor együtt járó pontatlanságot.

A felhúzott órákban ugyanis a megfeszített rugó eleinte még elég erőt ad a pontos járáshoz, később azonban a kisebb belső feszültség miatt bekövetkezhetnek kimaradások. A Girard-Perregaux vezérigazgatója, Patrick Pruniaux a maratonfutáshoz hasonlította ezt: az átlagember az elejét tolja meg a távnak, és folyamatosan lassul, míg egy profi végig hozza ugyanazt a konstans tempót.

Azt az órát tíz évig csiszolgatták, majd idénre szinte átalakították a teljes belső szerkezetet, így összesen húsz év melót tettek a Neo Constant Escapement megalkotásába. Az új időmérő eszköz szerkezete 280 helyett már csak 266 alkatrészt tartalmaz, megalkotásához pedig 13 új szabadalmat is felhasználtak.

12 fotó megtekintése

A 45 mm-es titánházban olyan apró alkatrészek is találhatók, melyek 14, illetve 120 mikron vastagságúak. Összehasonlításképpen: egy ember hajszála 50-90 mikron vastag. A vadiúj technológiának köszönhetően a hétnapos járástartalék hetedik napján sem hal el a mutatók lendülete, konstans erővel menetelnek előre, jelezve az idő múlását.

Egyelőre még nem ismert, hogy pontosan hány ilyen órát gyártanak, de az biztos, hogy a készlet erősen limitált lesz a 95 ezer svájci frankba (38,3 millió forintba) kerülő különlegességből, mely jövő januárban érkezik meg a márka óráinak forgalmazóihoz.