Life Fehér Patrik 2024. 05. 22.

54 év alatt futotta le a maratont egy férfi

Két olimpián is indult maratonfutásban egy japán sportoló, és a másodikat hamarabb fejezte be, mint az elsőt. Elmondjuk, hogyan lehetséges ez!

Az új kori olimpiák a korai években még közel sem voltak annyira szabályozottak, mint napjainkban. Jó példa erre a japán Kanakuri Sizo esete, aki furcsa teljesítményével a leghosszabb idő alatt teljesített maraton Guinness-rekordere.

Azt nem lehet mondani, hogy emberünk, aki 1891-ben született, nem tudott futni: egészen fiatalon elkezdte a sportot, tekintve, hogy kb. 6 kilométerre élt iskolájától. 20 éves korára, 1911 novemberére a maratoni táv sem okozott neki gondot: ugyan “csak” 40 km-ről volt szó a 42 195 méterrel szemben, 2,5 órás ideje így is világrekord volt. Kvalifikálta is ezzel magát a stockholmi nyári olimpiára 1912-re.

Japánból Svédországig eljutni azonban nem volt egyszerű akkoriban. Az útiköltséget még csak-csak összekalapozta, a transzszibériai vasúton is végigzötykölődött Európáig. Felkészülési és erőnléti szempontból nem állt éppen a legjobban a 18 napig tartó vonatozás miatt, és akkor még nem beszéltünk az akklimatizációról.

Kanakuri Sizo

Kanakuri Sizo

Mindezt csak tetézte, hogy Stockholmban brutálisan meleg volt a maraton idején, a modern olimpiák első halálos áldozata is ehhez a megmérettetéshez köthető. A japán sportoló kb. 25 kilométerig jutott, amikor kábultan, teljesen kimerülten kb. beesett egy kerti partiba, amit a maraton útvonala mellett tartottak. Egy órát pihent ott, narancslével frissítve magát.

Mire magához tért, már kínosnak érezte, hogy visszatérjen a versenybe, ezért inkább észrevétlenül hazautazott Japánba. “Szökése” annyira jól sikerült, hogy Svédországban

50 évig fellelhető volt a neve az eltűnt személyek listáján.

Kanakuri persze jól megvolt, hiszen az 1920-as, antwerpeni ötkarikás játékokon is elindult, sőt, 16. lett az ottani maratonon. Hazájában később annyira népszerűvé tette a futás ezen formáját, hogy máig a maraton atyjának nevezik az 1983-ban elhunyt férfit.

A Guinness-rekord végül azért került a neve mellé, mert 1967-ben, 76 évesen visszament Stockholmba, hogy befejezze, amit elkezdett. Egy svéd riporter kereste meg, hogy lenne-e kedve hozzá a földrajztanárként dolgozó futólegendának, aki rábólintott a felkérésre.

1967. március 20-án végül 54 év 8 hónap, 6 nap, 5 óra, 32 perc és 20,3 másodperc után célba ért. “Hosszú út volt ez, melynek során megházasodtam, született hat gyermekem és tíz unokám” – mondta akkor Kanakuri.

Forrás: Earthly Mission
Kép(ek) forrása: Getty Images