Magic Fehér Patrik 2024. 05. 07.

15 ezer forintost készítettek az olimpiára

Két új emlékérmével rukkolt elő a párizsi olimpia alkalmából a Magyar Nemzeti Bank. Fizetni is lehet velük, de nem érdemes.

Nyáron olimpiát rendeznek Párizsban, melyre nemcsak a franciák, hanem a Magyar Nemzeti Bank is készült. A sportesemény alkalmából a Magyar Nemzeti Bank 15 ezer forintos címletű ezüst és 3 ezer forintos színesfém emlékérmét bocsát ki.

Ezen érmék szerepe, mint írják, az értékközvetítés és a figyelemfelhívás a kiváló sportolói teljesítményekre. Hivatalos fizetőeszköznek számítanak, de a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő. A rajtuk szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja.

Az MNB 1980 óta jelentet meg emlékérméket az ötkarikás játékok kapcsán, az elmúlt alkalmakkor azonban már a paralimpiákkal egybevonva bocsátott ki közös emlékérmét. A magyar sportolói sikerek elismeréseként is készülő idei évi emlékérméket Endrődy Zoltán iparművész tervezte.

Az ezüst és a színesfém változatokat azonos éremképpel bocsátják ki, csak értékjelzésükben térnek el. Az előoldalon négy sportág modern ábrázolása látható: a kalapácsvetés, a kenuzás, az úszás és a para-asztalitenisz, amelyekben a magyar csapatok leginkább éremesélyesek. A sportágakat megjelenítő absztrakt alakok azonos súlyozással, egyenrangúan ábrázolják az ép és a parasportolókat. A nemeket is egyenlő arányban jelenítik meg, hiszen ez az első olyan világjáték, amelyen ugyanannyi női és férfi sportoló vesz részt. Az alakok felé sűrűsödő vízszintes vonalak egyszerre fejezik ki a sportágak dinamizmusát, illetve reprezentálják a víz hullámzását.

A hátoldalon egy stadion absztrakt felülnézeti ábrázolása látható, középmezőben a Magyar Olimpiai Csapat és a Magyar Paralimpiai Csapat logójával. A statikus képet az előoldalról visszaköszönő, középpont felé sűrűsödő vonalak teszik mozgalmassá, melyek a szurkolókat, tágabb értelemben véve a sportolók mögötti szakmai és társadalmi bázist jelképezik.

Mindkét emlékérme átmérője 37 mm, szélük recézett. A 15 000 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 24 gramm. A 3000 forintos címletű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 23,7 gramm. Az ezüst emlékérméből tükörfényes kivitelben 5000 darab, a színesfém változatból selyemfényes kivitelben 7000 darab készül.

Forrás: MNB
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Getty Images