Life Fehér Patrik 2024. 09. 23.

Átment a kritikus teszten a luxusűrkapszula

Fontos akadály elhárult az elől, hogy akár már 2025-ben utasokkal a fedélzeten emelkedhessen az űr határáig a Space Perspective ballonos űrkapszulája.

Korábban már bemutattuk nektek a Space Perspective-et, valamint projektjüket, melynek keretében luxuskörülmények között juttatnának embereket az űr határáig. A ballon által 30 km-es magasságig emelt Spaceship Neptune-Excelsiorra már látatlanban – pontosabban csak az elhangzottak és a látványtervek tudatában – elkelt több mint 1800 jegy, 125 ezer dolláros (kb. 44-45 millió forintos) darabáron, így az ötletgazda már mindenképp azt mondhatja, hogy jól járt.

A Földet magasból megtekinteni kívánók számára jó hír, hogy ők is egy lépéssel közelebb kerültek útjukhoz. A Space Perspective ugyanis bejelentette, fontos tesztet pipáltak ki:

először teljesítette útját az a kapszula, amellyel mindenki utazni fog.

A próbára egyelőre személyzet nélkül került sor. A tesztút az MS Voyager nevű hajóról indult, és minden a terveknek megfelelően alakult. Hat óráig tartott a program, benne az emelkedéssel, majd a kontrollált süllyedéssel és a vízbe érkezéssel.

Átment a kritikus teszten a luxus-űrkapszula

Mint írják, jól vizsgázott minden az indulás és az érkezés kapcsán is. Ez a hajós startnál különösen fontos, hiszen így az év bármely időszakában utaztathatnak embereket, csak a megfelelő rajthelyre kell hajózni. Az űrkapszula is bizonyított, nem voltak nyomásproblémák a magasban, bírta a vizet, miközben kellemes hőmérséklet uralkodott a beltérben. Figyelték a kapszulát emelő hidrogéntöltetű ballont is, de azzal sem volt gond.

Átment a kritikus teszten a luxus-űrkapszula

Space Perspective conducted a crucial wet dress rehearsal, testing the spacecraft's readiness aboard MS Voyager for its upcoming spaceflight.

Ha minden megfelelően alakul tovább, a cég szerint az első emberes repülések 2025-ben indulnak.

Forrás: Space Perspective