Life FIRSTCLASS 2024. 09. 27.

Hagyd, hogy segítsen a mesterséges intelligencia

Egy új kutatás szerint az európaiak nagy része nem érzi magát magabiztosnak az mesterséges intelligencia mindennapi használatában. Te használsz MI-t a háztartásban?

Bár a tíz országban, több mint 11 000 résztvevő megkérdezésével készült felmérésben a válaszadók 90%-a azt mondta, valamennyire érti a mesterséges intelligenciát, csak 15%-uk tudja, hogyan hasznosíthatná azt a hétköznapokban – olvasható a Samsung közleményében.

A válaszadók több mint fele (53%) azt szeretné, ha az MI egyszerűsítené az életüket, különösen a takarítás, időmegtakarítás és szórakozás terén. A megkérdezettek 42%-a pedig örülne, ha az MI összekapcsolná intelligens otthoni eszközeiket.

A felmérés arra is rámutat, hogy bár sokan reménykednek az mesterséges intelligencia előnyeiben, csak 38% várja izgatottan annak fejlődését. Az országok közötti különbségek jelentősek: míg a lengyelek 23%-a érzi magát magabiztosnak az MI használata közben, az Egyesült Királyságban ez az arány csupán 11%.

Ez rávilágít arra, hogy a kulturális és oktatási háttér is befolyásolja az MI-hez való hozzáállást.

A kutatás azt is feltárta, hogy az európaiak 42%-a szeretné, ha a mesterséges intelligencia javítaná az otthoni életminőséget. Különösen a takarításban, a konyhai eszközök tisztításában és a mosogatásban várnak segítséget. Az MI biztonsága is fontos szempont: 37% a rendszeres biztonsági frissítéseket, 34% az aktív fenyegetésfigyelést, míg 27% a teljes biztonsági védelmet tartja alapvetőnek.

Az MI nemcsak az otthoni teendők terén fontos, hanem a szórakozásban is: 66% szeretne több időt fordítani hobbijára, 37% pedig úgy gondolja, hogy a mesterséges intelligencia segíthet a szabadidős tevékenységek rendezésében.

Bár sokan nyitottak az MI használatára, még mindig vannak, akik szkeptikusak. A felmérésben részt vevők mindössze 17%-a használna mesterséges intelligenciát egészségügyi aktivitásmérésre, és 28%-ot egyáltalán nem érdeklődik az otthoni szórakozással kapcsolatos MI-funkciók iránt. A kutatás arra is rámutatott, hogy a mesterséges intelligencia iránti bizalom növeléséhez folyamatos fejlesztésre és jobb kommunikációra van szükség a biztonság, megbízhatóság és az előnyök tekintetében.

Dr. Chris Brauer, a Goldsmiths University of London szakértője kiemelte, hogy az MI jövője az otthoni és városi környezetek zökkenőmentes integrációjában rejlik, különös figyelmet fordítva az etikai kérdésekre és a társadalmi egyenlőség előmozdítására.

Forrás: Samsung
Kép(ek) forrása: Getty Images/Westend61