Magic Erdős Norbert 2024. 08. 20.

A világ 5 legdrágább tűzijátéka közt van a magyar is

A tűzijáték évszázadok óta az ünneplés egyik leglátványosabb formája és sokszor a fényűzést hivatott demonstrálni, ugyanis nem olcsó mulattság. Magyarország a világelsők között van ezen a fronton.

Az egyszerű, színes robbanásoktól kezdve a bonyolult, zenére szinkronizált – manapság már drónokkal kiegészített –  pirotechnikai műsorokig a tűzijátékok minden formában lenyűgözik a nézőket. A világ leghatalmasabb tűzijátékshow-i azonban nemcsak a látványukkal, hanem az elképesztő költségeikkel is címlapokra kerültek. Ezek az események dollármilliókba kerülnek, és nemcsak a helyi lakosokat, hanem turisták ezreit is vonzzák, akik szeretnének tanúi lenni a fények és hangok grandiózus játékának.

5. New York: 6 millió dollár (2,1 milliárd forint)

New York legismertebb szilveszteri-újévi rendezvényének, amelyet minden évben a Times Square-en tartanak, fontos szerepe a tűzijáték. A város évente körülbelül 6 millió dollárt költ tűzijátékokra, amelyek során percenként 1600 rakétát lőnek fel. A Manhattan égboltja fölött felvillanó fények milliókat vonzanak, akik élőben követik az eseményt.

 

4. Dubaj: 6 millió dollár (2,1 milliárd forint)

Dubai 2014-ben felállította a világ legnagyobb pirotechnikai bemutatójának rekordját, amikor 6 perc alatt 479 651 tűzijátékot lőttek fel, megdöntve ezzel az Egyesült Államok korábbi 400 000-es rekordját. Az esemény költsége 6 millió dollár volt, és a tűzijátékokat 80 000-es percenkénti sebességgel küldték az égbe.

 

3. Sydney: 6,3 millió dollár (2,2 milliárd forint)

Sydney az időzónája miatt az egyik első város, ahol megünneplik az újévet, évről évre 6,3 millió dolláros fordítanak a tűzijátékokra. A bemutatók minden évben más témára épülnek, de egy fix elem mindig van: a Sydney Harbour Bridge-ről leomló vízesésszerű fényshow.

 

2. Kuvait: 15 millió dollár (5,3 milliárd forint)

2012-ben Kuvait egy órán át tartó tűzijátékkal ünnepelte alkotmánya születésének 50. évfordulóját. A kuvaiti fővárosban tartott eseményen 77 282 tűzijátékot lőttek fel, ami összesen 15 millió dollárba került. Több tízezer néző figyelte a lenyűgöző bemutatót, amely emlékezetes pillanat volt az ország történetében.

 

1. Abu-Dzabi: 20 millió dollár (7 milliárd forint)

2009-ben Abu-Dzabi felállította a legdrágább tűzijáték rekordját egy 20 millió dolláros show-val. Az Egyesült Arab Emírségek 37. nemzeti napjának alkalmából tartott tűzijáték 55 percen át kápráztatta el a közönséget.

 

Magyarország: 15 milliárd forintos show

Budapesten is fellőnek néhány rakétát augusztus 20-án este: a szervezők minden idők leglátványosabb tűzijátékát ígérik, ami egyben rekorddrága államalapítási ünnepet is jelent.

A fényshow megszervezése, az augusztus 20-i rendezvények költsége összesen legalább 15 milliárd forintra rúg.

Az eddigi 4,3 helyett több mint öt kilométer hosszan lehet majd nézni a tűzijátékot a Duna mentén. A látványterület idén a Petőfi hídtól a Margit-sziget közepéig tart, és a tavalyi kettő helyett három belvárosi hidat is érint. Több mint 45 ezer különálló pirotechnikai effekt látható majd, a tűzijáték mellett drónshow és fényfestés is lesz.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images/ aGinger