Life Fehér Patrik 2024. 03. 08.

5 film nőnapra, ami a férfiakat is leköti

Nőnap alkalmából öt olyan filmet válogattunk nektek, melyek női történeteket mutatnak be, de a látottak mindkét nem képviselőit megragadhatják.

Március 8-án, a nemzetközi nőnapon a szebbik nem képviselői extra figyelmet kapnak, leginkább virág, csokoládé vagy éppen szép szavak formájában. Érdemes azonban a kultúra oltárán is áldozni a férfiaknak, hiszen annyi remek és meghatározó alkotás köthető nőkhöz, melyek mellett hajlamosak lehetünk elsiklani.

Az ilyen alkotások közül a legkönnyebben a filmek fogyaszthatók, ráadásul ezek manapság gyakorlatilag bárki számára pillanatok alatt elérhetők. Mutatunk is négy olyat, melyeket érdemes elindítani ez a napon!

Barbie

Listánk legfrissebb darabja, 2023 sikerfilmje, mely csak címében és képi világában bohókás, mondanivalója jóval mélyebb. Margot Robbie karaktere átvitt és valós értelemben is a nők által átélt, nem éppen kellemes utazáson megy keresztül, melyet Greta Gerwig rendezőnő remekül mutatott be a világnak.

A számolás joga

Az 1950-es évek végén nem volt jó dolog színes bőrűnek lenni, színes bőrű nőnek pedig végképp. Mégis ők voltak azok, akik a NASA-nál John Glennt az űrbe juttatták – az ő történetüket dolgozza fel a 2016-os film.

Én, Tonya

Az 1990-es évek egyik legnagyobb sportbotránya fűződik a műkorcsolyázó nevéhez: az 1994-es téli játékok előtt négy héttel exférje támadást szervezett riválisa és honfitársa, Nancy Kerrigan ellen. Mint kiderült, a támadásban neki is szerepe volt, ezért örökre eltiltották a versenyzéstől. Maga a film egyébként mindezt kissé szatirikusan dolgozza fel – a főszerepben pedig itt is Margot Robbie-t láthatjuk, mint a Barbie-ban.

Jackie

Az Amerikai Egyesült Államok first ladyjének élete minden bizonnyal sosem volt habostorta. Jackie Kennedy férjét, John F. Kennedyt ráadásul le is lőtték. A merényletet követő időszak traumáit, a gyászt Natalie Portman főszereplésével vitték filmre, nagy sikerrel: összesen 44 díjat nyert a 2016-os film, három Oscar-jelölést is kapott.

Abigél

Szabó Magda azonos című regényéből 1977-ben készítettek egy négyrészes tévésorozatot, melyből aztán egy kétrészes mozifilmet is összeállítottak. A második világháború idején zajló lányiskolai történetben a tizenéves diáklányok, valamint a felnőtt nők lelkébe is betekintést nyerhetőnk, ahogy a férfi-női hatalmi viszonyok, alá-fölérendeltség is megjelenik. A sztori ma is lebilincselő, a sorozatváltozat akár a hétvégére húzódó programot is adhat.

Kép(ek) forrása: Getty Images