Life Fehér Patrik 2024. 03. 20.

Gyógyító tejet ad egy új tehénféle

Olyan tehenet tenyésztettek Brazíliában, melynek teje inzulint tartalmaz. Több száz millió ember élete változhat meg, ha valóra válnak a tudósok elképzelései.

Nagyjából 2022 óta találkozni olyan hírekkel itthon és a nagyvilágban egyaránt, hogy hiánycikk az inzulin. A hormon kulcsfontosságú cukorbetegek milliói számára, a készítmény nélkül több száz millió ember élete venne rossz irányt egészségügyi szempontból.

Az inzulinhiánnyal kapcsolatos problémákra most tudósok adhatnak megoldást, akik olyan génkezelt tehénnel rukkoltak elő, melynek teje már tartalmazza is az inzulint. A Sao Pauló-i Egyetem tudósai a University of Illinois Urbana-Champaign irányítása alatt eredetileg csak proinzulint szerettek volna a tehénnel előállíttatni, melyet csak meg kell tisztítani, és kész is a cukorbetegek által felhasználható termék.

“De a tehén alapvetően maga dolgozta fel” – fogalmazott a váratlan pozitív fejleményről Matt Wheeler, a kutatás vezetője. “Az emlőmirigy varázslatos dolog. Az anyatermészet egy nagyon hatékony fehérjegyárnak tervezte meg. Mi kihasználhatjuk ezt a rendszert, hogy olyan fehérjét állítson elő, mely emberek százmillióinak segíthet világszerte.”

Gyógyító tejet ad egy új tehénféle

A brazil teheneket egyébként emberi génekkel módosították, de csak olyan kis mértékben és célzottan, hogy a hatások pusztán a mellszövetre terjedjenek ki. A génmódosított embriókat, szám szerint tízet hagyományos tehenekbe ültették, melyek közül egy fejlődött ki és született meg.

Az eredmények rögtön biztatóak voltak, ugyanis a tejben lévő inzulinmennyiséggel számolva akár egy literből is 28 ezer adag inzulin készíthető – és akkor még nem beszéltünk arról, hogy vannak olyan tehénfélék, melyek napi 50 liter tejet is adnak.

Ennyire azért ne rohanjunk előre: mindezt komoly engedélyeztetésnek és további kutatásoknak kell megelőznie. A következő lépés első körben egy újabb “inzulintermelő” tehén megalkotása lesz. Ezt követhetné egy teljes csorda, benne bikákkal is, hogy ne a laborban, hanem természetes módon szülessenek gyógyító tejet adó állatok.

Forrás: HealthDay
Kép(ek) forrása: Getty Images