Style Fehér Patrik 2023. 06. 09.

Milliárdos óráról derült ki, hogy hamis, bukott az óragyártó

Kínos ügy látott napvilágot a svájci óragyártó Omegánál: a céget saját korábbi alkalmazottai verték át forintban számolva milliárdos értékben egy hamis luxusórával.

2021 novemberében 3,1 millió svájci frankos (1,18 milliárd forintos) leütési árával a valaha legdrágábban eladott Omega órává vált az a Speedmaster, melyet a Phillips aukciósház szervezésében árvereztek el.

A hivatalos iratok szerint 1957-ben készített CK2915-1-esért komoly licitháború dúlt, melybe maga az Omega is beszállt, amely 2019-ben megnyílt múzeumába vásárolta meg végül a ritkának tartott karórát. Az előzetes becslések “csupán” 44,8 millió forintnak megfelelő összegre taksálták az óra értékét, melyről nemrég egy oknyomozó riportban kiderítették, hamisítvány. Ez az óra ebben a formában nem létezett, más Omegák alkatrészeinek felhasználásával pakolták össze, egyfajta frankensteini luxusórát teremtve. Ez volt a rendkívül értékes, pontosabban csak értékesnek hitt óra:

A forintban milliárdos értékű balhéban három korábbi Omega-alkalmazott a fő ludas: egyikük a múzeum korábbi alkalmazottja, aki a márka hagyatékának megőrzéséért felelős területen is dolgozott, és azóta be is ismerte a tettét. Ő hintette el a cégvezetésnél is, hogy a kamu-Speedmasterért minden követ meg kell mozgatni, a főnökök pedig ráharaptak az ötletre. Magát az órát az Omega szerint a két másik személy rakta össze korhű alkatrészekből, valamint valószínűleg utángyártott elemekből.

A Robb Report megkereste az aukciót bonyolító Phillipset is, akik elmondták, adatokat csak hivatalos hatósági megkeresésre adhatnak ki arról, aki bevitte hozzájuk az órát eladásra. Állításuk szerint az ő szakértőik is átvizsgálták annak idején a Speedmastert, sőt, az Omegától is kértek segítséget az ügyben. Senkinek nem tűnt fel semmi gyanús, ami egy újabb nagy pofon a márkának: simán rávették őket egy olyan óra megvételére, melyről ők maguk sem vették észre, hogy hamis.

Az óraárverésben jártasak megjegyzik, hogy manapság tele a másodpiac luxusórák olcsó vagy épp drága koppintásaival és Frankenstein-órákkal, melyekről azért az esetek többségében a profi aukciósházak meg tudják állapítani, valóban eredeti órákról van-e szó. Korábban mi is megnéztünk ilyen hamisítványokat, ezekről itt olvashatsz bővebben:

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Harold Cunningham/Getty Images