Life Kovács Miklós 2024. 09. 13.

Egész testre kiterjedő fájdalom lehet a sörhas jutalma

Egyre több kutatás hívja fel a figyelmet a hasi típusú elhízás kockázataira, egy friss felmérés szerint a krónikus fájdalmak kialakulásában is szerepet játszhat.

Régen bizonyított tény, hogy a nagy mennyiségű hasi zsír több negatív következménnyel jár: hatása a magas vérnyomás kialakulásában, a 2-es típusú cukorbetegség megjelenésében, a keringést érintő betegségek esetén is jól dokumentált. 

A sörhas is lehet a hibás, amikor minden fáj

Most egy friss kutatásban pedig újabb negatív hatást fedeztek fel, összefüggésbe hozták a krónikus fájdalommal. 

Ausztrál kutatók az UK Biobank adatait vizsgálták 32 409 olyan személynél, akiknél MRI-vizsgálatot végeztek a hasi régióban a zsírlerakódások felmérésére. Ezeket a pácienseket a vizsgálatok idején megkérdezték a hátukban, nyakukban, vállukban, csípőjükben, térdükben vagy “az egész testükben” jelentkező, három hónapnál hosszabb ideje fennálló fájdalomról is.

Ebből a csoportból 638 páciensnél két évvel az első MRI-vizsgálat után újra elvégezték az elemzést.

Az eredmények azt mutatták, hogy összefüggés van a hasi zsírlerakódás és a krónikus fájdalom előfordulása között. A kutatók a zsigeri zsírszövet (VAT), a bőr alatti zsírszövet (SAT) és a fájdalom kombinációjából alkotott arányt használták.

“A hasi zsírszövet összefüggésbe hozható a krónikus mozgásszervi fájdalommal, ami arra utal, hogy a túlzott zsírlerakódások szerepet játszhatnak a többszörös és kiterjedt krónikus mozgásszervi fájdalom kialakulásában” – jegyezték meg a kutatók.

A hasi zsír az igazán aggasztó

Bár ez egy megfigyelésen alapuló, kis mintás vizsgálat volt, 55 éves átlagéletkorú résztvevőkkel, az eredmények arra utalnak, hogy szükség van egy szélesebb körű és hosszú távú kutatásra a hasi zsír és a kiterjedt krónikus fájdalom közötti összefüggés vizsgálatára. Ez az első alkalom, hogy ezt az állapotot a derékbőség méretével, nem pedig az általános testsúllyal hozták összefüggésbe.  

 
Szerencsére erre a problémára ma már van jó megoldás: a derékbőség csökkentése, azaz a fogyás segíthet enyhíteni számos krónikus fájdalmat, ahelyett, hogy gyógyszerekkel kellene kezelni az egyes területeket. Tehát a pirulák helyett a rendszeres mozgás, a tudatos, helyes étkezési szokások bevezetése, az alkoholfogyasztás, dohányzás elhagyása lehet a megoldás, ha sörhas mellé krónikus fájdalom is párosul.

A reális célok kitűzésében, azok megtervezésében egészségügyi szakemberek nyújthatnak segítséget. A testtömeg rendszeres ellenőrzése és a közvetlen környezet (család, közeli barátok) támogatása is hozzájárulhat a célok eléréséhez.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: spukkato/getty Images