Style Fehér Patrik 2023. 07. 11.

Már a szakértőket is átverik a hamis Rolexekkel

Egyre profibb luxusóra-hamisítványok készülnek szerte a világban, a hozzáértők dolga pedig egyre nehezebbé válik, amikor a bóvlit kell kiszűrni.

Habár a luxusórák piacának igazi virágzását 2022 első felére teszik a szakértők, azért a neves óragyártók modelljei még most is sokat érnek. Ezeket a szerkezeteket sokan nem is feltétlenül azért veszik, hogy valóban hordják, sokkal inkább befektetésként, melyet egy nap szép profittal eladhatnak.

Tudják ezt azonban a rosszfiúk is, akik egyre fejlettebb módszerekkel folyamatosan javítanak pontosságukon, és a koppintott órák egyre jobban hasonlítanak az eredeti termékekre. Emiatt a laikusok szívhatják igazán a fogukat: nemrég egy nagy, használt luxusórákkal kereskedő cég vezérigazgatója a Bloombergnek elmondta, hogy tavaly az ügyfeleik által eladásra kínált órák tíz százaléka hamis volt. “A Rolex a legvágyottabb luxusóra-márka, melyre a legnagyobb is az igény, ezért ebből készül a legtöbb replika” – mondta Arjen van de Vall a Watchfinder & Co.-tól.

Becslések szerint a világon évente 40 millió bóvlióra készül – kétszer annyi, mint Svájcban – , melyek egy részét ugyan lefülelik, de így is kb. 1 milliárd dolláros (350 milliárd forintos) hasznot húznak belőle a másolók.

A hamisítványok kiszűrése még a profiknak sem egyszerű feladat: a Watchfinder saját adatai szerint munkatársaik egykor az órák 80 százalékáról már ránézésre megmondták, hogy koppintások, manapság ez az arány viszont már csak 20 százalék. Ahhoz, hogy meggyőződjenek az eredetiségről, a maradék esetekben komolyabb vizsgálatoknak kell alávetni a szerkezeteket.

Nemrég beszámoltunk arról, hogy egy méregdrága órával konkrétan még egy gyártót is sikerült átvernie néhány embernek, akik csak később buktak le trükkjükkel:

Kép(ek) forrása: Alexi Rosenfeld/Getty Images